Uw onderneming, voorbereid op de crisis. Vergeet u niet 1 van uw belangrijkste activa? Uw personeel!

Investeren in een duurzame onderneming – check!

Investeren in herstructureringen – check!

Investeren in uw personeel?! Dubbel check!

De crisis laat zich op alle niveaus voelen

Zo ook bij het personeel. De stress die het personeel ervaart, ten gevolge van een crisis, is een element dat men maar best mee in rekening brengt als men een gezond bedrijf de toekomst wil inloodsen.

Het is immers de verantwoordelijkheid van het bestuur om een degelijk welzijnsbeleid te voeren.

Een beleid dat vermoedelijk ook aan een up-to-date toe is in het licht van de toekomstige uitdagingen van ondernemingen.

Meten is weten – De risicoanalyse en het preventiebeleid

Het welzijnsbeleid van een onderneming is geen statisch gegeven. Het is van belang dat de onderneming een blijvend oog heeft voor de gevaren die haar werknemers lopen.

Een verhoogde kans op burn-out door de crisis? Ok licht op rood, hoe kan de onderneming hierop in spelen? Tijd voor actie.

De onderneming krijgt zo aandacht voor de aanwezige psychosociale risico’s en de belangrijkste oorzaken. Op basis daarvan kan zij bepalen welke preventieve maatregelen er nodig zijn.

Weet dat de risicoanalyse een wettelijk opgelegde verplichting is voor alle ondernemingen in België!

Naar aanleiding van de risicoanalyse krijgt het preventiebeleid van een onderneming vorm. Dit beleid is het actieplan met concrete maatregelen om de psychosociale risico’s te voorkomen of op z’n minst te beperken.

Soft law?

Ja we herhalen, een verplichting voor alle ondernemingen. Niets ondernemen kan u zelfs duur opbreken. De eerste veroordeling tegen een werkgever, wegens het uitblijven van maatregelen tegen overdreven werkdruk, is sinds begin 2021 een feit. De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde een werkgever tot de maximum geldboete.
Soft law? Vergeet het maar!

Besluit

Samen met de onderneming, groeit ook het welzijnsbeleid. Dit beleid zal ons inziens steeds meer van tel zijn binnen het kader van goed ondernemerschap en met het oog op de huidige/toekomstige crisis.
Het gaat hier om het toepassen van preventieve maatregelen! Niet enkel een administratieve formaliteit, maar werknemers als mensen behandelen en niet als asset.

Meer weten? Contacteer Mon3aan vrijblijvend.

Wil je graag meer weten over finance? Neem dan contact op met ons en vraag het aan onze experten.

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Zin om bij Mon3aan te werken?

Bij Mon3aan zijn we altijd op zoek naar accountants om ons team aan te vullen. Wij blijven groeien en zoeken naar collega’s die samen met ons willen meegroeien. Bij ons is accountancy geen saaie job met ‘routinematige’ taken, maar juist een uitdagende job waarbij we zoveel mogelijk automatiseren, zodat jij je meer kan concentreren op de inhoudelijke vraagstukken.

Interesse? Ontdek snel al onze vacatures!

Solliciteer nu
Deel dit artikel met vrienden!

Liese Leman

Juriste @Mon3aan