Nieuw plafond pensioensparen

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading text_size=”h3″]NIEUW PLAFOND PENSIOENSPAREN
[/vc_custom_heading][vc_column_text]

Na vier jaar van bevriezing worden de plafonds voor belastingvoordelen zoals het pensioen- en langetermijnsparen vanaf 2018 opnieuw geïndexeerd.

De fiscale grensbedragen worden jaarlijks aangepast aan de levensduurte. Op basis van het gemiddelde indexcijfer voor 2017 kunnen de plafonds worden berekend die zullen gelden voor uw inkomsten en uitgaven van 2018. De officiële cijfers verschijnen pas in januari in het Staatsblad.

Door de indexering stijgt het maximumbedrag voor het pensioensparen van 940 naar 960 euro. Stortingen tot dat bedrag geven recht op een belastingvermindering van 30 procent. In het Zomerakkoord werd daar nog een tweede formule aan toegevoegd. U kan ook tot 1.200 euro storten en daarvoor aanspraak maken op een belastingvermindering van 25 procent. ‘Die nieuwe formule is een onderdeel van de wet op de Economische Relance en die is nog niet definitief goedgekeurd. Als alles wordt doorgevoerd zoals voorzien, komt het grensbedrag na indexatie op 1.230 euro uit’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer. De indexering van het plafond voor het pensioensparen komt er na een bevriezing gedurende vier jaar.

In diezelfde wet zitten ook de regels rond het onbelast bijverdienen. Op basis van wat op tafel ligt, kan men in 2018 tot 6.130 euro onbelast opstrijken, zegt Wellens.

Ook het plafond voor de vrijgestelde intresten op uw spaarrekening wordt opnieuw geïndexeerd, maar toch zal de vrijstelling een stuk lager zijn dan in 2017. Bij het Zomerakkoord is de regering overeengekomen de vrijstelling van 1.880 euro te halveren. Rekening houdend met de indexering worden volgend jaar intresten tot 960 euro vrijgesteld. Nieuw is wel dat ook een eerste schijf dividenden tot 640 euro wordt vrijgesteld.

Ook de belastingberekening zal er volgend jaar anders uitzien. Om de belastingen te berekenen wordt uw inkomen opgedeeld in schijven. Voor elke inkomensschijf is er een ander belastingtarief. Die schijven worden jaarlijks geïndexeerd. Voor 2018 is dat niet anders, maar door de taxshift worden ook de tariefschijven herschikt. Het belastingtarief van 30 procent wordt afgeschaft, waardoor een groter deel van uw inkomen tegen 25 procent wordt belast. Tegelijk krimpt de inkomensschijf die tegen 45 procent wordt belast, waardoor een groter deel van uw inkomen tegen 40 procent wordt belast.

Bron: De Tijd, 23 december 2017 – http://www.tijd.be/nieuws/archief/Plafond-voor-pensioensparen-naar-960-euro/9965995

[/vc_column_text][vc_button button_color=”accent” border_width=”0″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mon3aan.be%2Fnieuws%2F|title:Nieuws||”]Bekijk alle nieuwsberichten[/vc_button][/vc_column][/vc_row]

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…