Wil regering pensioenspaarder naaien

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading text_size=”h3″]WIL REGERING PENSIOENSPAARDER NAAIEN?
[/vc_custom_heading][vc_column_text]

Het zomerakkoord heeft een bizar neveneffect voor de Belgische pensioenspaarders. Wie volgend jaar tussen 940 en 1.128 euro stort in zijn pensioenspaarpotje, houdt minder over dan wie gewoon 940 euro stort. De regering trekt het plafond voor het individueel pensioensparen op van 940 naar 1.200 euro. Hierbij krijgt de Belgische belegger drie opties: 940 blijven beleggen aan 30 % fiscale aftrek, 1.200 euro beleggen aan 25 % of een tussenoplossing. An sich win je slechts 18 euro fiscale aftrek als je 1.200 euro spaart, maar hiermee bouw je wel meer spaargeld op.

Het Rekenhof becijferde dat de federale regering ervan uitgaat dat zo’n 15 % van de spaarders voor het nieuwe plafond van 1.200 euro zal kiezen. Dit kost de begroting 6 miljoen euro. De federale regering raamt deze netto kost echter slechts op 1.3 miljoen euro. Hiermee wordt duidelijk dat de regering er blijkbaar ook op rekent dat zo’n 15 % van de spaarders zal kiezen voor een bedrag tussen 940 en 1.200 euro als plafond. Hiermee verliezen deze Belgen in de praktijk dus geld. Wie net boven het plafond van 940 gaat, ziet zijn aftrek immers al naar 25 % zakken. Enkel vanaf 1.128 euro doe je als burger dus geen verlies meer. Hiermee wint de begroting op een handige manier maar liefst vijf miljoen euro.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verdedigt zich vandaag alvast in de media. “De spaarder wordt door zijn bank geïnformeerd over de opties en de gevolgen van zijn beslissing. Trouwens, wie iets meer opzij zet aan een lager fiscaal voordeel bouwt extra pensioenkapitaal op, wat op lange termijn veel kan opbrengen.”

Sp.a-Kamerlid Karin Temmerman is echter niet te spreken over de sluwe tactiek die de regering toepast. “Ofwel rekent minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) op de onkunde van de spaarders, wat getuigt van een slecht karakter. Ofwel is dit de zoveelste maatregel waarvan de minister al op voorhand weet dat hij opnieuw een gat in de begroting zal slaan. En de Europese Commissie schat de opbrengst van de maatregelen uit het zomerakkoord nu al 865 miljoen lager in dan de regering”, klaagt ze aan in Het Laatste Nieuws.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

[/vc_column_text][vc_button button_color=”accent” border_width=”0″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mon3aan.be%2Fnieuws%2F|title:Nieuws||”]Bekijk alle nieuwsberichten[/vc_button][/vc_column][/vc_row]

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…