Sinds 1 juni 2023 hebben bedrijven met goede resultaten de mogelijkheid om hun werknemers een welverdiende financiële boost te geven in de vorm van de koopkrachtpremie. Deze premie is bedoeld om werknemers te ondersteunen bij de aanschaf van basisproducten. Maar wat houdt de koopkrachtpremie nu precies in, en wat zijn de voorwaarden? Je leest het hier.
1. Wat houdt de koopkrachtpremie in?
De koopkrachtpremie is een financieel voordelige bonus die je kunt toekennen aan je werknemers als jouw onderneming in 2022 aanzienlijke of zelfs uitzonderlijk hoge winsten heeft behaald.
Deze premie kan worden toegekend van 1 juni tot en met 31 december 2023. Je medewerkers hebben de mogelijkheid om deze te besteden tot 31 december 2024.
2. Hoe ken je de koopkrachtpremie toe?
De toekenning van de premie moet worden geregeld via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) op sector- of ondernemingsniveau. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt:
- Bij het sluiten van een sectorale cao moeten de criteria voor hoge winst en uitzonderlijk hoge winst in 2022 worden vastgesteld.
- In geval van overeenkomsten op ondernemingsniveau moet je verantwoording afleggen voor de uitstekende prestaties van jouw onderneming tijdens de crisis.
- Als het niet mogelijk is om een cao af te sluiten, kan de koopkrachtpremie ook worden toegekend op basis van een individuele overeenkomst.
Vervolgens kun je de premie bestellen via een erkende distributeur van maaltijd- en/of ecocheques.
3. Hoeveel bedraagt de koopkrachtpremie?
Het maximale bedrag van de koopkrachtpremie is afhankelijk van de winst van je bedrijf. Bij aanzienlijke winsten bedraagt de bovengrens van de premie €500 per werknemer. In geval van uitzonderlijk hoge winsten kan dit maximumbedrag worden verhoogd tot €750.
Goed om te weten: Als je de toekenningsregels volgt, is de koopkrachtpremie vrijgesteld van belastingen en reguliere RSZ-bijdragen. Er geldt echter een speciale patronale RSZ-bijdrage van 16,5%. Zowel de premie als de speciale RSZ-bijdrage zijn fiscaal aftrekbaar.
Let op: Zelfstandige bedrijfsleiders zijn uitgesloten van deelname aan de koopkrachtpremie. Deze is uitsluitend bedoeld voor arbeiders en bedienden.
4. Waar kan je de koopkrachtpremie besteden?
De koopkrachtpremie kan worden gebruikt voor:
- De betaling van maaltijden of de aankoop van direct eetbare voedingsmiddelen.
- Aankopen van producten en diensten met een ecologisch karakter. Dit omvat dezelfde producten en diensten die met ecocheques kunnen worden betaald.
Heb je hulp nodig bij het aanvragen de koopkrachtpremie? Of wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt? Contacteer jouw Mon3aan-adviseur. Wij helpen je graag!