Nieuws - Corporate & Finance

Afschaffing forfaitaire belastingplichtigen

Belastingplichtigen verliezen vanaf 01/01/2022 de keuze om het forfaitaire belastingstelsel toe te passen. Bestaande gebruikers kunnen dit nog doen tot 31/12/2027. Maar wat zijn de gevolgen nu precies? Dat lees je hier.

LEES MEER

forfaitaire belastingsplichtingen

Fiscale hervormingen zorgen voor kopzorgen bij Belgische bedrijven

De federale regering wil 6 miljard euro aan belastingen verschuiven. Dat voorstel stuit op heel wat tegenwind. Waarom? Dat lees je hier.

LEES MEER

fiscale hervormingen

Belastingaangifte 2023

Hoe dien ik mijn belastingaangifte in? Wij hebben het voor jou in het kort samengevat zodat jij het gemakkelijk kan toepassen. Kan je er toch niet aan uit? Dan helpen wij je graag verder.

LEES MEER

belastingsaangifte 2021

Alles over de verplichte fietsvergoeding voor werknemers

Vanaf 1 mei 2023 is de fietsvergoeding voor werknemers verplicht voor alle werkgevers. Wat die vergoeding concreet inhoudt, lees je hier.

LEES MEER

verplichte fietsvergoeding werknemers

ChatGPT veilig gebruiken in je bedrijf: Tips van experts

ChatGPT kan een handig hulpmiddel zijn om repetitieve taken in je bedrijf af te handelen. Maar om de tool veilig te gebruiken, zijn er enkele aanbevelingen die je best in het achterhoofd houdt.

LEES MEER

chatgpt tips van experts

De overbruggingslening in Oekraïne (VLAIO): wijziging en verlenging

Lees alles over de verruimde overbruggingslening in Oekraïne (VLAIO) en hoe deze financieringsvorm jouw onderneming kan helpen. Komt uw onderneming in aanmerking? Neem contact op met uw Mon3aan-adviseur voor meer informatie.

LEES MEER

overbruggingslening

Werknemer aan het woord: Het verhaal van KMO-adviseur Sébastien de Cuyper

Sébastien de Cuyper, KMO-adviseur bij Mon3aan, vertelt over hoe hij bij Mon3aan terechtkwam en wat zijn job zo interessant maakt.

LEES MEER

werknemer aan het woord: sebastien

Mag het iets meer zijn?

Bij de overgang van een eenmanszaak naar een vennootschap wordt vaak geopteerd om de goodwill te verkopen aan de vennootschap. De gevolgen van de prijsbepaling kunnen echter groot zijn en worden vaak over het hoofd gezien. Wij zetten alle voor- en nadelen op een rijtje.

LEES MEER

eenmanszaak naar vennootschap

Digitaal kassaticket de nieuwe norm

Wordt het digitaal kassaticket binnenkort de norm? De federale overheid moedigt deze digitalisering aan en heeft dit sinds 1 januari een wettelijk omkadert.

LEES MEER

Minder startende ondernemers in 2022

In 2022 was er een daling in het ondernemersvertrouwen, waardoor daalden het aantal starters in 2022. Wat zijn de oorzaken van deze dalingen? Lees snel verder.

LEES MEER

Energiesteun voor zware energie-uitgaven

Had uw onderneming operationeel verlies in het laatste kwartaal van 2022 door zware energie-uitgaven? Vraag uw energiesteun aan voor 31 januari 2023!

LEES MEER

De overbruggingslening in het kader van de oorlog in Oekraïne in een notendop

Staat de liquiditeit van uw onderneming onder druk door de oorlogstoestand in Oekraïne? Dan komt u mogelijks in aanmerking voor de overbruggingslening van de Vlaamse regering. Meer info hier.

LEES MEER

advies financiën

Onderneming vergroenen door laadpalen

Er zijn fiscale incentives uitgewerkt om de investering van een laadstation bij uw onderneming aan te moedigen. Zo is er zowel een belastingvermindering voor particulieren als een verhoogde kostenaftrek voor ondernemingen.

LEES MEER

Fiscaal optimaliseren met tax shelter

Wat is Tax shelter? Het is meer dan een fiscale en financiële optimalisatie voor vennootschappen. U ondersteunt ook de culturele sector, meer bepaald de audiovisuele sector en de sector van podiumkunsten.

LEES MEER

Blauwdruk voor fiscale hervorming – Anno 2022

Er is al jaren sprake van een grote fiscale hervorming. Vincent Van Peteghem heeft een nota voorgesteld om het debat hierover te starten. Lees snel verder hoe de regering het zwaartepunt van de Belgische fiscaliteit wil hervormen.

LEES MEER

blauwdruk

Werknemer aan het woord: Het verhaal van KMO-Adviseur Jonas

Onze KMO-Adviseur Jonas vertelt hoe hij bij Mon3aan terecht kwam en wat zijn job bij Mon3aan zo boeiend maakt.

LEES MEER

Loonoptimalisatie: Hoe kan je de lonen van je werknemers optimaliseren?

De verloning van jouw werknemers is enorm belangrijk. Door de manier waarop je je werknemers verloond te optimaliseren, kan je als werkgever heel wat kosten sparen.

LEES MEER

Wat met de interesten van een lening om dividenden uit te keren?

Een vennootschap kan een lening aangaan om zich in de mogelijkheid te stellen, dividenden uit te keren aan haar aandeelhouders. De vraag die zich daarbij stelt: Zijn de interesten aftrekbaar als beroepskost?

LEES MEER

Interest dividendlening

Van droom naar werkelijkheid – Een onderneming starten in de horecasector

Er zijn heel wat zaken waar een horecaonderneming aan moet voldoen, nog meer dan andere bedrijven worden ze blootgesteld aan allerlei voorschriften, vergunningen, regels en verplichtingen.

LEES MEER

Terugbetaling werkelijke kosten vanaf 2022

Vanaf 2022 zijn werknemers en bedrijfsleiders verplicht om alle terugbetaalde kosten op te nemen in de fiscale fiches.

LEES MEER

Is de winstpremie een interessante verloning?

Is de winstpremie een interessante verloning? Volgens Mon3aan wel! Wij keren dit jaar een winstpremie uit aan onze werknemers voor een som van €2.500. Ontdek alle voordelen in onze nieuwe blog!

LEES MEER

is-de-winstpremie-een-interessante-verloning

Energie verduurt: verwachte prijsstijgingen, overheidssteun en 9 energiebesparingstips

Hoe erg is het nu gesteld met de Belgische energiefactuur en zijn er positieve vooruitzichten? Ontdek het snel verder in deze blog!

LEES MEER

energie-verduurt-prijsstijgingen-overheidssteun-energiebesparingstips

RSZ Steunmaatregel – Verlaging loonkost

Er komt extra steun voor werkgevers uit de evenementensector en bepaalde andere sectoren in de vorm van een compensatiepremie. Hierbij wordt de loonkost van de bezoldigde werknemers verlaagd.

LEES MEER

rsz-steunmaatregel-verlaging-loonkost

Nieuwe beschermingsmaatregelen

Ontdek in deze blog een voorproefje van de toekomstige extra steun en bescherming die u met de nieuwe beschermingsmaatregelen zal krijgen.

LEES MEER

nieuwe-beschermingsmaatregelen

Uitkering overbruggingsrecht

Wat houdt het overbruggingsrecht in en komt u zelf in aanmerking om deze steun aan te vragen? Al uw vragen worden beantwoord in deze blog. Lees snel verder!

LEES MEER

overbruggingsrecht

Afschaffing btw-attest voor renovatie- en herstellingswerken aan 6%

De attesteringsverplichting voor aannemers wordt ingeruild voor een verklaring op de factuur die de opdrachtgever moet controleren. Ontdek hier meer info!

LEES MEER

renovatie- en herstellingswerken

VVPR-BIS DIVIDENDEN – Nog actie te ondernemen?

Kleine vennootschappen kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd tarief roerende voorheffing bij de uitkering van dividenden. Ontdek hier meer info!

LEES MEER

dividenden

Nieuw begrotingsakkoord – voordelen voor werknemers

Geprikkeld door het begrotingsakoord? In deze blog ontdek je alle voordelen voor werknemers!

LEES MEER

begrotingsakkoord

Controle op fiscale en sociale schulden bij aannemers

Als opdrachtgever voor werken is het verplicht om de aannemer te controleren op sociale en fiscale schulden op het moment van betaling.

LEES MEER

sociale-fiscale-schulden-aannemers

Autofiscaliteit – Ingrijpende wijzigingen

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe norm, namelijk de Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Deze norm kan een grote impact hebben op de autofiscaliteit.

LEES MEER

Relance overuren

Het sociaal akkoord 2021 voorziet dat er maximum 220 vrijwillige overuren mogelijk zullen zijn per kalenderjaar per werknemer, en dit sinds 1/7/2021 voor alle sectoren. Concreet zijn dat maximum 100 uren van het basiscontingent “gewone” vrijwillige overuren. Daarbovenop komen 120 extra vrijwillige overuren, die men de ‘relance-overuren’ noemt.

LEES MEER

relance overuren

Liquidatiereserve

Vanaf aanslagjaar 2015 (inkomstenjaar 2014) kunnen kleine vennootschappen ervoor opteren om jaarlijks een liquidatiereserve aan te leggen. Wat is een liquidatiereserve, wanneer kan het uitgekeerd worden en wat zijn de voor- en nadelen?

LEES MEER

liquidatiereserve

Buitenlandse onroerende goederen

vanaf inkomstenjaar 2021, aanslagjaar 2022 wordt de belastbare grondslag van de inkomsten uit buitenlands vastgoed berekend op basis van dat kadastraal inkomen. Lees verder...

LEES MEER

onroerende goederen buitenland

Digital accountancy

Mondriaan staat voor digitale accountancy, dat wist u al. Weet u daarentegen ook dat een doorgedreven digitalisering van uw vennootschapsdossier u heel wat kopzorgen kan besparen?We zetten het even op een rijtje.

LEES MEER

digital accountacy

Autofiscaliteit

Mondriaan staat voor digitale accountancy, dat wist u al. Weet u daarentegen ook dat een doorgedreven digitalisering van uw vennootschapsdossier u heel wat kopzorgen kan besparen?We zetten het even op een rijtje.

LEES MEER

autofiscaliteit

Wagenpark anno 2026? Geen vliegende, maar wel elektrische bedrijfswagens!

Wie deze week in zijn benzine slurpende bedrijfswagen onderweg was naar het werk zal misschien wel van de autostoel gevallen zijn. Moet ik binnenkort met een elektrische wagen op baan? Zoveel vragen, hieronder des te meer antwoorden. We VROEMen jou er doorheen.

LEES MEER

elektrische bedrijfswagens

Internationale vrouwendag

Op zo’n dag als vandaag, Internationale vrouwendag, vind ik het enorm belangrijk om andere vrouwen te inspireren en te steunen. Daarom ga ik jullie meer vertellen over mijn reis van stagiaire naar Advocate tot Juriste bij Mon3aan en mijn groei als Partner binnen Mon3aan Corporate & Finance.

LEES MEER

internationale vrouwendag

Fiscale weetjes 2021

Het nieuwe jaar is al even begonnen, maar Mon3aan wenst u in ieder geval reeds te informeren over de belangrijkste fiscale weetjes van 2021. Wat is er allemaal aangepast in de afgelopen periode en waar moet je rekening met houden?

LEES MEER

Fiscale weetjes 2021

Corona maatregelen

De belangrijkste corona maatregelen voor de werkgevers en werknemers zetten we hier kort op een rijtje. Lees hier onze blog.

LEES MEER

corona maatregelen

Online accounting met Exact Online

Met trots kunnen wij meedelen dat onze collega bij Mon3aan, Steffi van Lierde, heeft meegeschreven aan het boek Online Accounting met Exact Online. Door haar rijke ervaring met het boekhoudpakket heeft ze besloten om deze kennis te delen zodat studenten hierover kunnen bijleren en later kunnen toepassen in hun beroep.

LEES MEER

online boekhouden met exact online

Steunpakket na sluiting horeca door corona

Na het inroepen van de ondersteuningspremie en de coronabazooka hebben de regeringen opnieuw enkele steunmaatregelen aangekondigd, specifiek voor de horecasector.

LEES MEER

Duurzaam ondernemen bij Mon3aan

Ons milieu vormt een hot topic de laatste tijden. We doen ons best om thuis zo duurzaam mogelijk te leven. We sorteren ons afval, proberen minder de wagen te nemen, zijn spaarzaam met water, … Dit doen we allemaal thuis. Maar wat op kantoor?

LEES MEER

duurzaamheid mon3aan

Digitale transformatie bij bedrijven schakelt een versnelling hoger door covid-19

De Coronacrisis heeft als eerste een belangrijke impact op onze gezondheid maar zet tevens ook enorme druk op onze economie. Voor veel ondernemingen is Corona een wake-up call geweest.

LEES MEER

corona covid finance digitalisatie

Nieuwe corona-steunmaatregel: ondersteuningspremie

Na de geleidelijke heropstart van vele sectoren, ondervinden ondernemingen nog steeds hinder. Het garanderen van de veiligheid geeft tot gevolg dat men niet met volle capaciteit kan werken. De Vlaamse overheid heeft als oplossing hiervoor ‘de corona ondersteuningspremie’ gecreëerd, zijnde een eenmalige premie van 2.000, 00 EUR.

LEES MEER

corona update

Zomer-update: relancemaatregelen

Hoewel het leven stilletjes aan terug zijn normale gang gaat zinderen de effecten van de coronacrisis in de ondernemingswereld nog na. Daarom bundelt Mon3aan voor jou de steunmaatregelen nogmaals samen om met een gerust gemoed aan de zomer te kunnen beginnen.

LEES MEER

update relance maatregelen

Tweede fiscale ‘corona-bazooka’ in de maak

De eerste corona-bazooka beoogde de liquiditeitsproblemen van bedrijven te waarborgen. Daarom werd voorzien in uitstel van betaling van kredieten, alsook het makkelijker verkrijgen van een overbruggingskrediet. De insteek was duidelijk: bedrijven die gezond waren voor de crisis gezond houden.

LEES MEER

corona maatregelen 2020

Accountancykantoren Mon3aan en Herreman fusioneren

Het kantoor met vestigingen in Gavere en Aalst fusioneert met accountantskantoor Herreman, een gevestigde waarde in de regio Haaltert, van vader op de kinderen overgedragen.

LEES MEER

fusering Herreman Mon3aan

De alarmbelprocedure in tijden van corona

Werkt je BV(BA)? Dan weet je allicht dat sedert 1 januari 2020 de dwingende bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) van toepassing zijn, waaronder de nieuwe alarmbelprocedure.

LEES MEER

alarmbelprocedure corona

Update corona: compensatiepremie en thuiswerkvergoeding

Aangezien vele ondernemingen geen aanspraak kunnen maken op de hinderpremie, heeft de Vlaamse overheid nu een nieuwe premie ingevoerd: de compensatiepremie.

LEES MEER

compensatiepremie corona

Update corona-steunmaatregelen

Gezien de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven worden de steunmaatregelen door de overheden op regelmatige basis bijgewerkt. Hieronder volgt een overzicht van de laatste wijzigingen die van groot belang (kunnen) zijn voor jouw onderneming.

LEES MEER

update corona maatregelen

Update financiële steunmaatregelen coronavirus

De Nationale Veiligheidsraad heeft deze week de maatregelen om het coronavirus in te dijken verscherpt. Aangezien deze maatregelen een grote impact hebben op vele ondernemers werden ook de steunmaatregelen door de overheden bijgewerkt.

LEES MEER

financiële corona maatregelen

Tijdelijke werkloosheid voor bedienden in a nutshell

Aangezien de coronavirus een enorme impact heeft op de ondernemingen is de kans reëel dat je als ondernemer gedurende de komende weken zal overwegen om de tewerkstelling geheel of gedeeltelijk te schorsen.

LEES MEER

tijdelijke werkloosheid bedienden

Overzicht financiële steunmaatregelen coronavirus voor ondernemers

De ondernemers worden op verschillende manieren hard getroffen door de coronacrisis. Er werden dan ook een aantal financiële steunmaatregelen in het leven geroepen door de overheden, naast de reeds bestaande mogelijkheden voor ondernemingen in moeilijkheden.

LEES MEER

maatregelen corona

Update Corona

Fiscale maatregelen. Ondernemingen die hinder ondervinden, ongeacht hun activiteit, ten gevolge van het coronavirus kunnen steunmaatregelen aanvragen.

LEES MEER

corona update

Studentenarbeid inkomsten 2019, aanslagjaar 2020

Een student tewerkgesteld met een studentencontract verdient hiermee 3.000,00 euro bruto belastbaar loon. Het kind is ten laste van een alleenstaande ouder en krijgt jaarlijks nog een onderhoudsuitkering van 3.600,00 euro.

LEES MEER

studentenarbeid

Stapsgewijze ondertekenprocedure (eindgebruikers)

In dit gedeelte wordt stap voor stap uitgelegd hoe u ondertekent. Het maakt daarbij niet uit of u meerdere documenten of pakketten ondertekent die meerdere documenten bevatten. Dezelfde stappen zijn van toepassing.

LEES MEER

ondertekenprocedure

Vanaf 1 januari 2020 wordt ook uw BVBA een BV

In 2019 werd het Wetboek van Vennootschappen vervangen door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Dat wil zeggen dat er dwingende nieuwe regels zijn voor de vennootschappen die vanaf 1 januari 2020 in werking treden. We geven u een overzicht van de regels en hoe u ze moet toepassen binnen uw vennootschap.

LEES MEER

BVBA wordt BV

Mondriaan steunt enkele lokale projecten!

Neem een kijkje via deze link en maak kennis met deze fantastische projecten! Niet enkel ondernemerschap is voor ons belangrijk. Naast onze algemene doelstellingen ondersteunen wij ook enkele sociale projecten.

LEES MEER

Mon3aan steunt lokale projecten

Het voordeel van alle aard voor de kosteloze terbeschikkingstelling van een woning

Wanneer een onderneming gratis een woning ter beschikking stelt aan een bedrijfsleider of werknemer, beschouwt de fiscus dit als een voordeel waarop belastingen verschuldigd zijn.

LEES MEER

Voordeel alle aard

Onder de loep: Tax Shelter, en de belastingsparing die het u als vennootschap of natuurlijke persoon oplevert

Tax Shelter, al van gehoord? Vennootschappen, zoals starters en groeiers, kunnen er gebruik van maken om kapitaal in te zamelen en de investeerders kunnen hiermee flink wat fiscaal voordeel opstrijken.

LEES MEER

belastingen tax shelter

Is de vrijgestelde investeringsreserve plots interessant?

n het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting werd beslist om de aanleg van investeringsreserve (art. 194quater WIB 92) af te schaffen met een uitdoofscenario voor bestaande investeringsreserve.

LEES MEER

investeringsreserve

Nieuw plafond pensioensparen

Na vier jaar van bevriezing worden de plafonds voor belastingvoordelen zoals het pensioen- en langetermijnsparen vanaf 2018 opnieuw geïndexeerd.

LEES MEER

pensioensparen

Wil regering pensioenspaarder naaien

Het zomerakkoord heeft een bizar neveneffect voor de Belgische pensioenspaarders. Wie volgend jaar tussen 940 en 1.128 euro stort in zijn pensioenspaarpotje, houdt minder over dan wie gewoon 940 euro stort.

LEES MEER

pensioensparen

Exact Cloud Award voor Innovatie 2017

De jury looft Acco Accountants, met vestigingen in Mechelen,Antwerpen en Herentals, als vooruitstrevende accountancykantoor voor hetdoorgedreven gebruik van digitale oplossingen, die hen toelatenoptimaal samen te werken met hun klanten.

LEES MEER

Exact Online Award winner 2017

Geen integrale aftrek meer van vooruitbetaalde kosten

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting werd beslist dat vanaf aanslagjaar 2019 op fiscaal gebied het matching principe verplicht moet worden toegepast door vennootschappen.

LEES MEER

integrale aftrek

Belastingen op voordelen via werkgever

Vanaf 1 januari 2018 wijzigen de fiscale regels voor belastbare voordelen die werknemers via hun werkgever ter beschikking gesteld krijgen.

LEES MEER

belastingen werkgever

Anticipeer op de Taks Shift 2018

Als ondernemer moeten we anticiperen op de taks shift van 2018 omdat de belastingtarieven aanzienlijk dalen. Bekijk ons rapport met simulator.

LEES MEER

Taks shift 2018

Optimaliseer uw beroepsonkosten

Wie in zijn belastingaangifte voor een forfaitaire kostenaftrek gaat, hoeft helemaal niets te doen. Maar misschien loont het de moeite om even de rekenmachine erbij te nemen. Het kan immers voordeliger zijn om uw werkelijke beroepsinkomsten in te brengen.

LEES MEER

Beroepsonkosten

Tip om belastingvermeerdering te vermijden

Hebt u een éénmanszaak of vennootschap met afsluitdatum 31/12/2017 en wil u belastingvermeerdering vermijden: doe een tweede voorafbetaling voor 10/07/2017.

LEES MEER

belastingvermeerdering

Hoe maak je personeel betaalbaar in de horeca?

Horeca & Personeel. Mon3aan begeleidt een aantal ondernemers in de sector en stelde samen met HR Checkup 10 tips samen.

LEES MEER

betaalbaar horeca personeel

Belastingaangifte invullen : 10 tips

Wilt u uw aangifte op papier indienen dan heeft u nog tijd tot 29 juni. Gebruikt u tax-on-web dan kan het tot en met 13 juli. Schakelt u hiervoor een boekhoudkantoor in dan heeft u respijt tot en met 26 oktober.

LEES MEER

belastingaangifte

Crowdfunding voor Balls & Glory

Op 3 mei vierde Balls & Glory zijn 5deverjaardag. Het ideale moment om even terug te blikken op de afgelopen 5 jaar en ook even stil te staan bij hun droom en doel die ze voor ogen hebben.

LEES MEER

Balls & Glory

Registreer uw huurcontract online

Verhuurt u een woning of een pand aan een particulier of aan een handelaar, dan bent u als verhuurder wettelijk verplicht om het contract te laten registreren.

LEES MEER

registreer uw huurcontract

Ondernemingen betalen extra belasting op bedrijfswagen mét tankkaart

Ondernemingen die een bedrijfswagen ter beschikking stellen met tankkaart aan hun werknemers of bedrijfsleiders voor privégebruik, zullen vanaf 2017 een extra belasting moeten betalen.

LEES MEER

bedrijfswagen

Afschaffing kwartaalaangifte vanaf 1 april 2017

Minister van financiën Johan Van Overtveldt schaft betalingen van de kwartaalvoorschotten af. Deze wijziging werd in de beleidsnota van de minister opgenomen in het kader van een verdere vereenvoudiging van btw-regelgeving en –administratie en zal nu worden uitgevoerd.

LEES MEER

kwartaalaangifte afgeschaft

Elsyca & zijn business angel

Mon3aan heeft Elsyca de voorbije jaren bijgestaan op het vlak van financieel management en fiscale optimalisatie (managementrapporteringen, vermindering bedrijfsvoorheffing, activatie O&O en investeringsaftrek voor Onderzoek & Ontwikkeling).

LEES MEER

Elsyca logo

Mon3aan wint innovatie award 2016

Mon3aan wint, één jaar na de start, de Innovatie Award van Exact. Mon3aan combineert innovatieve technologie én persoonlijk advies met het oog op een papierloze administratie én meer tijd voor elke klant.

LEES MEER

nominatie mon3aan exact online

Mon3aan is genomineerd!

Exact reikt voor de 2de keer de Exact Cloud Award uit op 15 november 2016.

LEES MEER

nominatie mon3aan exact online