Autofiscaliteit: hoe werkelijk gebruik bewijzen?

Wij hebben voor u uitgeschreven hoe je het werkelijk gebruik van een bedrijfswagen kan bewijzen d.m.v. rittenregistratie via Prodongle.

Met de realtime rittenregistratie houdt u bij waar de voertuigen zijn geweest. Met de automatische rapporten heeft u toegang tot rapporten voor rittenregistratie, werkurenregistratie, kilometerregistratie en meer. Daarbovenop kan de fiscale kostprijs van uw voertuig kan worden geoptimaliseerd op basis van het bewezen percentage privégebruik.

Zodra je als onderneming een wagen ter beschikking stelt voor de werknemer of bedrijfsleider die ook voor privédoeleinden gebruikt wordt, ontstaat een belastbaar voordeel van alle aard. Dit voordeel wordt berekend door een ingewikkelde formule waarbij er o.a. rekening wordt gehouden met de cataloguswaarde, soort brandstof, CO2-uitstoot, … .

Bij de berekening van dit voordeel alle aard wordt geen rekening gehouden met het werkelijk gebruik van de wagen door de werknemer. Wanneer een wagen bijvoorbeeld voor de beroepsactiviteit intensief wordt gebruikt en in privé beperkt maakt dit geen verschil uit in de forfaitaire berekening van het voordeel van alle aard.

Dit kan zowel voor de werknemer, als voor de onderneming nadelig zijn. De werknemer zal belast worden op een hoger voordeel alle aard, terwijl de onderneming nog eens op dat hoger voordeel via de verworpen uitgaven belast wordt. Als de onderneming een tankkaart toekent aan de werknemer, wordt de vennoot(schap) belast op 40 % van het voordeel alle aard (17 % als er geen tankkaart wordt toegekend).

Maar geen nood! Wij hebben een oplossing: rittenregistratie.

Lijkt dit een heleboel bijkomende administratie? Hoeft niet! Bij Prodongle weten ze hier raad mee. Door het installeren van een tracker worden alle ritten automatisch in real time geregistreerd. Door middel van rapporten kan er bijgehouden worden welke rit professioneel was en welke privé. Je hebt dus geen eindeloze administratie, geen vervelende discussies met klanten en geen discussie met de fiscus!

Wil je graag meer weten over het fiscale voordeel van een rittenregistratie? Neem dan contact op met ons.

Kimberley Cabo
Fiscaal juriste

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…