Belangrijke BTW-wijziging op gas en elektriciteit voor Belgische bedrijven!

Op 1 juli 2023 werd het BTW-tarief voor gas en elektriciteit teruggebracht op 21%. Maar wist je dat er een uitzondering is voor niet-professioneel verbruik? Als jouw bedrijf elektriciteit en/of gas voornamelijk voor privédoeleinden gebruikt, kun je profiteren van het verlaagde tarief van 6%. Dit is vergelijkbaar met de tarieven voor niet-zakelijk verbruik.

Verlaging en herstel van BTW-tarieven op gas en elektriciteit

Tussen 1 augustus 2022 en 30 juni 2023 gold een verlaagd BTW-tarief van 6% op gas voor bedrijven. Op 1 juli 2023 keerde dit tarief terug naar 21%.

Er is echter een uitzondering die van toepassing is op vennootschappen die elektriciteit en/of gas voornamelijk voor privédoeleinden gebruiken. Dit geldt met name voor veel managementvennootschappen. In dit geval kunnen zij profiteren van het verlaagde BTW-tarief van 6%, vergelijkbaar met de tarieven voor niet-zakelijk verbruik. Dit betekent dat het energieverbruik van deze vennootschappen op dezelfde manier wordt belast als dat van residentiële klanten.

Hoe kun je profiteren van het verlaagde tarief voor niet-professioneel verbruik?

Dat hangt af van jouw leverancier. Wij lijsten hieronder op hoe je de wijziging moet aanvragen voor Total Energies en Engie.

Voor klanten van Total Energies

Om aanspraak te maken op het verlaagde BTW-tarief voor gas en elektriciteit voor niet-professioneel verbruik bij Total Energies, dien je een verklaring op eer in te dienen via het online formulier.

Het formulier moet een verklaring op eer met de volgende informatie bevatten:

  • De naam van je onderneming
  • Je ondernemingsnummer
  • Je klantenreferenties
  • De vermelding: “Deze overeenkomst wordt gesloten met het oog op de levering van aardgas gebruikt als brandstof/elektriciteit voor voornamelijk niet-professioneel verbruik in de zin van artikel 420, § 5, van de programmawet van 27 december 2004.”
  • De datum en je handtekening

Let op: Als je meerdere contracten hebt met verschillende bedrijfsnummers, dien je voor elk ondernemingsnummer afzonderlijk een formulier in te vullen.

Voor klanten van Engie

Bij Engie moet je aangeven welke leveringspunten binnen het toepassingsgebied van het verlaagde BTW-tarief voor niet-professioneel verbruik vallen. Dit kun je doen via de tool in hun klantenportaal.

Zit jouw leverancier voor gas of elektriciteit hier niet tussen? Kijk zeker eens op hun website wat je precies moet doen om te profiteren van het verlaagde tarief voor niet-professioneel verbruik.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van het verlaagde tarief voor niet-professioneel verbruik? Of wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor het verlaagde BTW-tarief op gas en elektriciteit? Contacteer jouw Mon3aan-adviseur. Wij helpen je graag!

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…