Dan nu de beleggerscrisis?

Geld op de bank brengt vandaag de dag niet(s) meer op. Dan maar investeren in vastgoed? Ten gevolge van de inflatie lijkt het dat de belegger in een crisis is terecht gekomen. Onze koopkracht is immers, ten gevolge daarvan, niet meer wat het geweest is.

Vastgoedinflatie

De verhuurders van vastgoed hebben nog niet zoveel te vrezen. De huurindexatie zorgt er immers voor dat het rendement uit de huurinkomsten geen impact ondervindt van de inflatie. 

Veel inkt is er al gevloeid over de vastgoedprijzen. Statbel, het Belgische statistiekbureau, berekent periodiek de zogeheten “vastgoedinflatie”. De vastgoedprijsindex meet de evolutie van de prijzen van de private onroerende goederen. Deze index volgt de prijsveranderingen van nieuwe of bestaande residentiële eigendommen die door huishoudens worden gekocht, ongeacht het doel (verhuur of zelf bewonen).

De lage rente lokte in het verleden vele beleggers naar de vastgoedmarkt. Echter, voorzien we nu wel een verminderde opbrengst van deze investeringen in de toekomst ten gevolge van de schaarste van het aanbod, de problemen met de toelevering van grondstoffen en materialen, maar vooral de stijgende rente. Vorig jaar deze tijd kende de gemiddelde rente voor een financiering op 15 jaar met een vaste rentevoet een lichte stijging, maar blijft het nog steeds onder de 1,3%. Vandaag de dag noteren we echter een gemiddelde rente voor een financiering op 15 jaar met een vaste rentevoet op 2,25%. Dit betekent dan ook dat men niet langer optimaal gebruik kan maken van een externe financiering om het rendement op de vastgoedinvestering te kunnen maximaliseren.

Besluit

Geld op de bank mag dan wel niets meer opbrengen, het ziet er naar uit dat het wel een noodzakelijk iets zal worden.  Dan wel om nog verder te investeren in vastgoed aangezien externe financiering steeds duurder lijkt te worden.

Zin om bij Mon3aan te werken?

Bij Mon3aan zijn we altijd op zoek naar accountants om ons team aan te vullen. Wij blijven groeien en zoeken naar collega’s die samen met ons willen meegroeien. Bij ons is accountancy geen saaie job met ‘routinematige’ taken, maar juist een uitdagende job waarbij we zoveel mogelijk automatiseren, zodat jij je meer kan concentreren op de inhoudelijke vraagstukken.

Interesse? Ontdek snel al onze vacatures!

Solliciteer nu

Wil je graag meer weten over finance? Neem dan contact op met ons en vraag het aan onze experten.

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel met vrienden!