Elektrisch wagenpark & fiscaliteit: Duurzaamheid in bedrijfsmobiliteit

Mobiliteit en duurzaamheid gaan tegenwoordig hand in hand, en de wet inzake de “Fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit” van twee jaar geleden heeft bedrijven aangemoedigd om milieuvriendelijke voertuigen te omarmen. Veel bedrijven in België hebben hun wagenparken aangepast en zijn overgestapt op hybride of elektrische voertuigen. In dit artikel zullen we enkele cruciale aspecten van deze verschuiving bespreken en de fiscale voordelen die eraan verbonden zijn.

Welke wagen kies je voor je wagenpark?

Bij de keuze van een bedrijfswagen is het van vitaal belang om rekening te houden met de Total Cost of Ownership (TCO). Dit omvat alle kosten verbonden aan de aanschaf en het gebruik van het voertuig gedurende de hele levenscyclus. TCO omvat niet alleen de aankoopprijs, maar ook operationele kosten zoals brandstof, onderhoud, verzekering en meer.

Een ander cruciaal aspect om te overwegen is de fiscaliteit:

 • Fossiele brandstof en hybride voertuigen: Voor personenwagens op fossiele brandstof of hybride* voertuigen die na 1 juli 2023 zijn aangekocht, geleast of gehuurd, worden de fiscale voordelen geleidelijk verminderd.

in 2025 naar 75%
in 2026 naar 50%
in 2027 naar 25%
in 2028 naar 0%

*Vanaf 2026 dalen de fiscale voordelen voor hybride voertuigen op dezelfde manier als voor personenwagens op fossiele brandstof.

 • Elektrische voertuigen: Voor elektrische voertuigen die vóór 1 januari 2027 zijn aangekocht, geleast of gehuurd, zijn de kosten volledig fiscaal aftrekbaar. Dit maakt elektrische voertuigen een aantrekkelijke optie voor bedrijven die willen profiteren van fiscale voordelen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.in 2026 – fiscale aftrek: 100%
  in 2027 – fiscale aftrek: 95%
  in 2028 – fiscale aftrek: 90%
  in 2029 – fiscale aftrek: 82,5%
  in 2030 – fiscale aftrek: 75%
  in 2031 – fiscale aftrek: 67,5%

Fiscaal voordeel bij plaatsen laadinfrastructuur

Het installeren van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen brengt ook fiscale voordelen met zich mee:

 • Vennootschappen: De kosten voor laadpalen zijn volledig fiscaal aftrekbaar, ongeacht het aftrekpercentage van de voertuigen die gebruikmaken van deze laadpalen. Voor nieuwe, publiek toegankelijke en intelligente laadstations kunnen vennootschappen zelfs aanspraak maken op een verhoogde kostenaftrek voor de afschrijvingen, zoals hieronder weergegeven:

200%: Van 1 september 2021 t.e.m. 31 maart 2023.
150%: Van 1 april 2023 t.e.m. 31 augustus 2024.

 • Particulieren: Particulieren die thuis een laadpaal plaatsen, komen in aanmerking voor een eenmalige belastingvermindering in de personenbelasting. Hier zijn enkele vereisten aan verbonden, waaronder het gebruik van een nieuw, intelligent en vast laadstation dat groene energie gebruikt en is goedgekeurd door een erkende instelling. De belastingvermindering varieert afhankelijk van de investeringsperiode, zoals hieronder weergegeven:

45%: Van 1 september 2021 t.e.m. 31 december 2022.
30%: Van 1 januari 2023 t.e.m. 31 december 2023.
15%: Van 1 januari 2024 t.e.m. 31 augustus 2024.

Hoe zit dat met de car policy?

Als werkgever is het essentieel om de bedrijfscarpolicy aan te passen aan de verschuiving naar elektrische voertuigen en de bijbehorende laadinfrastructuur. Enkele belangrijke aspecten om te overwegen zijn:

 • Duidelijke richtlijnen waar en wanneer werknemers hun elektrische voertuigen mogen opladen.
 • Regelingen voor de terugbetaling van elektriciteitskosten aan werknemers.
 • Wat er gebeurt met een laadstation bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst
  etc.

Het aanpassen van de car policy kan niet alleen de transitie naar een elektrisch wagenpark vergemakkelijken, maar het kan ook bijdragen aan een groenere en meer milieubewuste werkomgeving.

In conclusie, de verschuiving naar elektrische voertuigen in bedrijfswagens heeft belangrijke fiscale voordelen en draagt bij aan een duurzamere bedrijfsmobiliteit in België. Door de juiste voertuigen te kiezen en te investeren in laadinfrastructuur kunnen bedrijven en particulieren profiteren van deze voordelen en bijdragen aan een groenere toekomst. Het aanpassen van de car policy is ook cruciaal om deze transitie soepel te laten verlopen.

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…