Energie verduurt: verwachte prijsstijgingen, overheidssteun en 9 energiebesparingstips

Energie verduurt

U bent waarschijnlijk ook hevig geschrokken van uw laatste energiefactuur. De kostprijs van energie is recent aanzienlijk omhoog geschoten. Gelukkig schoot onze overheid in actie en heeft zij enkele maatregelen getroffen voor deze (dure) koude douche.

Hoe erg is het nu gesteld met de Belgische energiefactuur en zijn er positieve vooruitzichten? Ontdek het snel verder in deze blog!

Eerst en vooral: wat is de schade?

In vergelijking met 2021 is de gemiddelde gezinsfactuur voor energie met € 810 gestegen, wat neerkomt op een extra kost van € 67,5 per maand.

Voor aardgas betaalt men gemiddeld € 2.859 (!) euro meer op jaarbasis en € 215,75 op maandbasis.

De gemiddelde prijsstijging van stroom en aardgas samen komt – houd u vast – neer op € 3.399 op jaarbasis en € 283,25 op maandbasis.

Is er nog hoop?

[/vc_custom_heading][vc_column_text]Jazeker! De overheid voorziet 3 tegemoetkomingen zodat wij deze bittere pil gemakkelijker kunnen slikken.

Sociaal tarief voor minder gestelde gezinnen

Het sociaal tarief voor wel 1 miljoen minder gestelde gezinnen wordt verlengd tot eind juni. Dit sociaal tarief waarborgt hen het goedkoopste energietarief.

BTW-verlaging van 21% naar 6% op elektriciteit

De BTW op elektriciteit wordt tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Deze verlaging geldt vanaf 1 maart 2022 tot en met 30 juni 2022. Op deze manier is er een fiscale korting op de energiefactuur van 15% gedurende 4 maanden. Voor een gemiddeld gezin komt dit neer op een besparing van € 65 BTW.

Op de gasfactuur is er nog geen BTW-verlaging voorzien. De BTW op gas blijft 21%.

Verwarmingspremie

Tenslotte komt er een eenmalige verwarmingspremie van € 100 die via de stroomfactuur verleend wordt. Deze wordt automatisch aan iedereen verleend en dit wellicht binnen de twee maanden.

Belangrijke kanttekening: in oudere appartementsgebouwen wordt er vaak gebruik gemaakt van één centrale teller voor elektriciteit. Dit heeft als gevolg dat er één gemeenschappelijke factuur voor de syndicus is, waarop deze premie verleend wordt. Alle huishoudens die onder één teller vallen, moeten deze premie dus verdelen.

Hoeveel komt de overheid nu tegemoet in totaal voor de komende 4 maanden?

Een gemiddeld gezin geniet € 165 korting op hun energiefactuur over de periode van 1 maart tot en met 30 juni.

Betreffende de gasfactuur steekt de overheid (nog) geen handje toe.

Wat gebeurt er na 1 juli 2022?

De BTW op elektriciteit zal vanaf 1 juli niet meteen terug stijgen naar 21%. Er wordt een BTW-hervorming voorbereid, waarbij het cliquetsysteem wordt gehanteerd.

Het cliquetsysteem houdt in dit geval in dat de belastingen op energie dalen als de energieprijzen stijgen, en omgekeerd. Met dit systeem is de consument meer beschermd bij prijsstijgingen. Het verlies van de overheid door deze bescherming wordt terug gecompenseerd wanneer de energieprijzen dalen.

Tegen de begrotingscontrole van 1 maart zullen de ministers van Financiën en Energie (Tinne Van der Straeten en Vincent Van Peteghem) hierover een voorstel uitwerken.

9 tips om energie en gas te besparen

U heeft zelf ook deels het heft in eigen handen voor deze hoge kosten en kunt deze beperken met deze tips:

Sluipverbruik
Vermijd sluipverbruik van apparaten die in stand-by staan. Vergis u niet: een televisie kan zo’n € 35 (tot wel € 70 met ons hedendaagse kostenplaatje) per jaar verbruiken in stand-by modus. Denk ook aan laptops, computers, telefoonladers, keukenapparaten (de koffiezet!),… het kan snel oplopen. Heb je het apparaat niet nodig en kan het uit? Schakel dit apparaat dan uit of verwijder de stekker uit het stopcontact.

Verwarming
Zet de verwarming 1 °C lager. Dit kan u al 7% aan energie besparen! Laat de temperatuur zakken tot 15 à 16 °C bij kamers die u niet gebruikt. Gebruik een slimme thermostaat die uw temperatuur automatisch verlaagt wanneer u bijvoorbeeld op uw werk bent.

Verkoeling
Vervang deze zomer de airconditioner met een ventilator! Deze verbruikt veel minder stroom. Als het buiten erg warm is, kunt u het binnen afkoelen door de ramen dicht te houden en de gordijnen of rolluiken te sluiten.

Wassen
Investeer in een zuinige wasmachine. Nieuwe toestellen verbruiken 2 à 3 keer minder energie als oudere toestellen. Was bij voorkeur zo koud mogelijk en was pas als uw wasmachine vol is. Laat uw was goed hard zwieren voor de droogbeurt, dit kan u 20 à 25% aan energie besparen.

Koelkast
Vul deze kast enkel met wat u nodig heeft en zal opeten. Een volle koelkast verbruikt een stuk meer! Daarnaast ligt de ideale temperatuur van een koelkast tussen 4 en 6 °C. Elke graad lager vertaalt zich in 5% extra energieverbruik. Laat alle voeding eerst voldoende afkoelen vooraleer u deze in de koelkast plaatst.

Diepvries
Bij de diepvries is het eerder de omgekeerde regel: deze mag je zo vol mogelijk stoppen, zodat er minder warme lucht naar binnen kan wanneer u de diepvries opent. De ideale temperatuur is -18°C en ook hier geldt: voor elke extra graad kouder, zal dit toestel 5% meer energie verbruiken. Ontdooi uw diepvries regelmatig, een ijslaag zorgt voor een hoger energieverbruik. Vermijd ook in de diepvries warme etenswaren. Laat deze eerst afkoelen.

Afwassen
De elektrische waterboiler in de keuken verbruikt evenveel als een oude koelkast of diepvriezer (!). Laat deze dus uit wanneer u geen warm water nodig heeft. Met de hand afwassen is niet automatisch een ecologisch en economisch alternatief voor een vaatwasser. Vooral nieuwe toestellen zijn erg zuinig. Laad deze steeds vol vooraleer u deze aanzet.

Isoleren
Dit is het ideale moment om te investeren in dakisolatie en alle spleten en scheuren rond ramen en/of deuren eens goed aan te pakken! Een huis kan tot 30% aan warmte verliezen indien het dak niet geïsoleerd is. Dat geeft u stof tot nadenken…

Koken
Gebruik de ‘nawarmte’ van elektrische vuren tijdens het koken: schakel het vuur een paar minuten voor het eten klaar is uit. Nog beter zijn inductieplaten: deze verbruiken tot 40% minder energie dan de elektrische variant. Hou de deksels op de kookpotten tijdens het koken. Wees ook zuinig met het water om uw aardappelen, pasta of rijst mee te koken: hoe meer water, hoe meer energieverbruik.

Wil je graag meer weten over de overheidssteun bij de prijsstijgingen van energie? Neem dan contact op met ons en vraag het aan onze financiële experten.

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…