Fietsleasing in 2024: do or don’t?

Bedrijven proberen steeds meer talent aan te trekken en te behouden met flexibele verloningsstructuren. Een opvallende trend is de groeiende populariteit van fietsleasing via cafetariaplannen. Sinds dit jaar is er echter een wijziging in de fiscale regeling rond bedrijfsfietsen. Werkgevers moeten ze voortaan op een fiscale fiche zetten, en de werknemer moet het bedrag erop overnemen in de belastingaangifte.

Zijn die dan nog wel zo interessant? Wij zetten het even op een rijtje voor jou:

Wat is het cafetariaplan?

Een cafetariaplan stelt werknemers in staat hun loonpakket aan te passen met verschillende voordelen, zoals extra vakantiedagen, een bedrijfswagen, een smartphone, of gezondheidsverzekeringen. Voor werkgevers betekent dit een concurrentievoordeel in het aantrekken en behouden van talent en het voeren van een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Een steeds groter deel van de werknemers kiest tegenwoordig voor een bedrijfsfiets.

Nieuwe fiscale maatregelen fietsleasing

Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers de waarde van bedrijfsfietsen op een fiscale fiche vermelden, die werknemers in hun belastingaangifte moeten opnemen. Dit geldt voor alle door de werkgever verstrekte fietsen, ook voor lopende contracten. Het doel is om te controleren of er belasting betaald moet worden op de leasefiets, afhankelijk van de gekozen beroepskosten.

Belastingvrijstelling voor de bedrijfsfiets

Een bedrijfsfiets is belastingvrij als de werknemer kiest voor de forfaitaire aftrek van beroepskosten. Werknemers die hun werkelijke kosten bewijzen, kunnen echter belast worden op hun leasefiets en fietsvergoeding. Bij een fietsvergoeding van 1.000 euro kan dit leiden tot 535 euro belasting. Voor duurdere fietsen, zoals een speedpedelec, kan dit bedrag nog hoger zijn.

Wie dus zijn werkelijke beroepskosten bewijst zal geen recht meer hebben op de vrijstelling van belastingen, en wordt dus belast op zijn leasefiets. Hetzelfde geldt voor de fietsvergoeding.

Vragen over fietsleasing of een cafetariaplan voor je werknemers? Neem contact op met je Mon3aan-adviseur. Ons team staat klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het proces en ervoor te zorgen dat je het maximale uit je verloningsstructuur haalt!

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…