Groene investeringen lonen nu meer dan ooit

De Belgische federale regering bereikte een akkoord om de fiscale steun aan bedrijven te vergroenen. Wij nemen je mee in wat deze verandering precies inhoudt en welke kansen hieruit voortvloeien voor je bedrijf.


Wat is de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is eigenlijk een soort belastingvoordeel. Bedrijven kunnen een deel van hun investeringsuitgaven van hun belastbare winst aftrekken, wat resulteert in lagere belastingen naast de reguliere afschrijvingen. Tot nu toe was dit een ingewikkelde mix van verouderde regels, maar daar komt nu verandering in.


Wat verandert er concreet?

Verhoging van de basisaftrek:
De regering verhoogt de basisaftrek voor eenmanszaken en kmo’s van 8% naar 10%. Deze basisaftrek kan nog eens verhoogd worden met 10 procent voor digitale investeringen op het vlak van facturatie, klantenrelatiebeheer, e-commerce en cyberveiligheid.

Thematische aftrek voor groene investeringen:
Deze nieuwe aftrek van 40% voor eenmanszaken en kmo’s (30% voor grotere bedrijven) is van toepassing op vier soorten investeringen:

   • Efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie.

   • Emissievrije vervoersmiddelen, zoals elektrische bestel- en vrachtwagens.

   • Andere milieuvriendelijke investeringen zoals zuinigere watersystemen.

   • Groene digitale investeringen, zoals software voor energiemonitoring.

  Technologieaftrek:
  De bestaande aftrek voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling en in octrooien wordt omgevormd tot een technologieaftrek. Dit introduceert vaste percentages (13,5% voor eenmalige investeringsaftrek en 20,5% voor gespreide investeringsaftrek) en vervangt de inflatie-gekoppelde tarieven.


  Implementatie en toekomstperspectief

  Deze nieuwe regeling wordt effectief vanaf 1 januari 2025. Het is dus het uitgelezen moment om te investeren in groene oplossingen, die niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook aanzienlijke fiscale voordelen opleveren.


  Conclusie

  Deze vernieuwing in de investeringsaftrek is een grote stap richting een groenere toekomst. Voor kmo’s en eenmanszaken is dit een uitgelezen kans om te investeren in de toekomst – zowel van hun bedrijf als van de planeet. Mon3aan staat klaar om je hierbij te begeleiden en te zorgen dat je optimaal profiteert van deze nieuwe fiscale voordelen.

  Deel dit bericht

  Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

  Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
  Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

  Contacteer ons

  Snel naar…