mon3aan - Corporate & Finance

Van complexe overnametrajecten tot het begeleiden van ondernemingen in moeilijkheden – zo maakt Lucca dagelijks het verschil bij Mon3aan

Bij Mon3aan draait het niet alleen om cijfers en jaarrekeningen, maar vooral om mensen. We spraken met Lucca, Junior Corporate Advisor bij Mon3aan C&F en Finsolution. Van KMO’s loodsen door complexe overnametrajecten tot het begeleiden van ondernemingen met financiële problemen, geen enkele dag ziet er hetzelfde uit. Lucca neemt ons mee in zijn diverse takenpakket en laat zien hoe hij zo het verschil maakt.


Wat doe je bij Mon3aan en wanneer ben je gestart?

Ik ben begonnen bij Mon3aan in september 2022, bijna twee jaar geleden ondertussen. Mijn werk is tweeledig. Enerzijds draai ik mee bij Mon3aan C&F (Corporate & Finance), waar we ondernemers ondersteunen en begeleiden in elke financieel-strategische fase bij de uitbouw van hun bedrijf. Onze kernactiviteiten situeren zich dan op het vlak van fusies en overnames, het zoeken van kapitaal en het opstellen en onderhandelen van kredietdossiers. Daar spring ik vooral bij bij intakegesprekken en bij het maken van waarderingsrapporten. Daarnaast neem ik het takenpakket van Finsolution op mij en zoek ik voornamelijk naar herfinancieringen voor bedrijven in moeilijkheden.

Hoe ziet zo een overnametraject eruit?

Een overnametraject bestaat uit twee fases: de voorbereidingsfase en de acquisitiefase. In de voorbereidingsfase stellen we een investeringsmemorandum op. Dit is een uitgebreid informatiedocument dat we samen met de klant maken. Het bevat details over wat het bedrijf doet, de aandeelhoudersstructuur, de financiële cijfers, een organigram en onze waardering. We bespreken ook de wensen van de klant, bijvoorbeeld of ze nog een jaar willen doorgaan voordat ze verkopen. Er zijn verschillende manieren om een bedrijf te waarderen, dus we passen dit aan op de specifieke situatie.

De tweede fase is de acquisitiefase. In deze fase gaan we specifiek op zoek naar kandidaat-investeerders/kopers. We hebben een uitgebreid intern en extern netwerk en maken in eerste instantie een blind profiel (investeringspropositie) op van het bedrijf. Als een potentiële koper geïnteresseerd is, ondertekenen ze een NDA en ontvangen ze het volledige document uit de eerste fase. Vervolgens beslist de investeerder/koper of hij verder wil gaan. In deze fase onderhandelen we ook tussen kopers en verkopers. Uiteindelijk wordt er een LOI getekend en krijgt de koper exclusiviteit om een definitief bod te formuleren.

Mensen denken vaak dat accountants alleen maar jaarrekeningen neerleggen en aangiftes indienen, maar wij zijn meer dan dat. Eigenlijk zijn wij een soort adviseur voor de ondernemer en treden wij op als financiële expert.

Wat maakt jouw werk uitdagend?

Naast Mon3aan C&F werk ik dus ook voor Finsolution, een bedrijf dat ondernemers in moeilijkheden helpt. Je moet hen geruststellen zonder valse beloftes te maken. Het is een beetje alsof je een psycholoog bent; luisteren naar mensen is belangrijk en dat kan ik goed. Dit maakt het werk gevarieerd en nooit eentonig.

Heb je het gevoel dat je ruimte hebt voor opleidingen? Welke opleidingen wil je nog volgen?

Ja, er is zeker ruimte voor opleidingen. Ik wil graag het statuut van kredietmakelaar behalen. Om leningtransacties te kunnen doen tussen partijen heb je zo een statuut nodig. Ook zou ik op termijn mijn kennis over balans lezen en het analyseren van de jaarrekening willen bijschaven.

Ondernemers denken soms ‘ik verdien 10.000 euro, dus ik kan 10.000 uitgeven’, maar zo werkt het niet. Daarom stoppen we bij Finsolution niet bij kredietverlening; we geven ook advies over hoe het beter kan.

Hoe is de sfeer bij Mon3aan? Wat vind je er tof?

We hebben een toffe groep, zowel in Gavere als in Aalst. De verjonging met een aantal nieuwe collega’s en af en toe stagiairs is leuk. Iets drinken na de uren is ook altijd gezellig.

Is er iets dat je wil dat mensen weten over jouw job? Waar er vaak een misverstand rond is?

Mensen denken vaak dat accountants alleen maar jaarrekeningen neerleggen en aangiftes indienen, maar wij zijn meer dan dat. Eigenlijk zijn wij een soort adviseur voor de ondernemer en treden wij op als financiële expert. Financieel advies is superbelangrijk, vooral voor ondernemers in moeilijkheden die vaak weinig kennis hebben van het financiële aspect. Ondernemers denken soms ‘ik verdien 10.000 euro, dus ik kan 10.000 uitgeven’, maar zo werkt het niet. Daarom stoppen we bij Finsolution niet bij kredietverlening; we geven ook advies over hoe het beter kan.

Kun je een project beschrijven waar je trots op bent?

Iemand helpen in moeilijkheden geeft altijd voldoening, maar ik haal ook enorm veel voldoening uit wat ik naast mijn job allemaal doe. Ik ben voorzitter van BNI Vlaamse Ardennen – Oudenaarde en we zijn bezig met de opstart van een jongeren businessclub JCI in Deinze, waarbij we KMSK Deinze mogen gebruiken als uitgangsbord en vertrekpunt. Netwerken is heel belangrijk voor mij en daar haal ik mijn energie uit.

De bedrijfsevents, zoals de jaarlijkse BBQ’s en afterwork-drinks, zijn zeker een pluspunt aan werken bij Mon3aan!

Waarom zou iemand bij Mon3aan moeten solliciteren?

Mon3aan is een jong en dynamisch team waar je veel ontwikkelingsmogelijkheden krijgt. Het management staat altijd open voor nieuwe ideeën. Ze hechten veel waarde aan verdere ontwikkeling; zelfs Günther, onze CEO volgt vaak opleidingen. Daarnaast zijn de bedrijfsevents, zoals de jaarlijkse BBQ’s en afterwork-drinks, zeker een pluspunt!

Ook zin om deel uit te maken van ons team? Bekijk onze openstaande vacatures. Interesse? Solliciteer snel via het contactformulier op de vacaturepagina, of contacteer ons op info@mon3aan.be. We kijken ernaar uit je te ontmoeten!

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…