Nieuwe corona-steunmaatregel: ondersteuningspremie

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading]

Nieuwe corona-steunmaatregel: ondersteuningspremie

[/vc_custom_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image media=”79721″ media_width_use_pixel=”yes” media_width_pixel=”300″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Na de geleidelijke heropstart van vele sectoren, ondervinden ondernemingen nog steeds hinder. Het garanderen van de veiligheid geeft tot gevolg dat men niet met volle capaciteit kan werken. De Vlaamse overheid heeft als oplossing hiervoor ‘de corona ondersteuningspremie’ gecreëerd, zijnde een eenmalige premie van 2.000, 00 EUR. Voor mensen die een bijberoep uitoefenen bedraagt deze 1.000, 00 EUR.Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe ondersteuningspremie moet men aan een aantal voorwaarden voldoen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

  • Je bent een onderneming die steeds open was of recent geopend is, met een omzetdaling van 60%. Dit verlies moet geleden zijn t.o.v. periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode in 2019:
    –   Je bent een onderneming die initieel niet moest sluiten en je kwam in aanmerking  voor de corona compensatiepremie dan dien je het omzetverlies te vergelijken met de periode van 1 mei 2020 tot 31 mei 2020 met dezelfde periode vorig jaar.
    –   Je bent een onderneming die verplicht was te sluiten en je kwam in aanmerking voor de corona hinderpremie, dan moet je het omzetverlies vergelijken met de periode van vorig jaar die overeenstemt met de eerste maand na heropening. De volgende heropeningsdata worden in aanmerking genomen:

    18 april 2020:  Doe-het-zelfzaken en tuincentra

    20 april 2020:  Dierenpensions/-hotels

    4 mei 2020:  Stoffenwinkels

    11 mei 2020:  Detailhandel

    18 mei 2020: Contactberoepen (kapsalons en schoonheidssalons, pedicure, dierentrimsalons, …), sportaccommodaties, musea, dierentuinen, …

    8 juni 2020:  Horeca en toerisme

    1 juli 2020: Wellnesscentra, met inbegrip van sauna’s, casino’s en speelautomatenhallen, pretparken en binnenspeeltuinen, bioscopen, publiek toegankelijke zwembaden, feestzalen, ook markten en kermissen kunnen terug georganiseerd worden.

    Indien je bijvoorbeeld met ingang vanaf 8 juni 2020 terug aan de slag kon dien je de periode 8 juni 2020 – 8 juli 2020 te vergelijken met de periode 8 juni 2019 – 8 juli 2019.

    –   In alle gevallen geld dat de onderneming effectief terug open is en haar activiteiten heeft heropgestart voor 20 juli 2020.

 

  • De volgende (rechts)personen komen in aanmerking voor deze premie:
    –   Zelfstandige in hoofdberoep
    –   
    Zelfstandig in bijberoep met een inkomen in 2019 van minstens 13.993, 78 EUR
    –   
    Zelfstandig in bijberoep met een inkomen in 2019 tussen 6.996, 89 EUR en 13.993, 78 EUR en als loontrekkende minder dan 80% is tewerkgesteld.
    –   
    Een vennootschap met rechtspersoonlijkheid naar privaat recht, een buitenlandse onderneming met vergelijkbaar statuut, een vereniging met economische activiteit die minstens 1 voltijdsequivalent personeelslid tewerkstelt.

 

  • Uiteraard dient de onderneming, net zoals voor de andere premies, over een actieve exploitatiezetel beschikken in Vlaanderen.

 

  • Deze premie bedraagt 2.000, 00 EUR voor ondernemingen en 1.000, 00 EUR voor zelfstandigen in bijberoep. Je kan per exploitatiezetel een hinderpremie ontvangen, voor zover in de bijkomende vestigingen minstens één personeelslid voltijds wordt tewerkgesteld. Elke onderneming kan maximaal vijf premies ontvangen.

 

  • Opgelet: bepaalde ondernemingen komen niet in aanmerking voor de ondersteuningspremie zoals holdings, patrimoniumvennootschappen, managementvennootschappen, vennootschappen die een schuld hebben ten aanzien van VLAIO wegens terugvordering van de hinder- of compensatiepremie, alsook ondernemingen die nog niet op 1 mei 2020 opgestart waren.

Samenvattend: Indien je als onderneming ondertussen terug aan de slag bent, maar ten gevolge van het gebrek aan volle capaciteit een omzetverlies lijdt van 60 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, vergeet dan zeker niet de ondersteuningspremie aan te vragen via VLAIO voor 15 augustus 2020.

[/vc_column_text][vc_button button_color=”accent” border_width=”0″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mon3aan.be%2Fnieuws%2F|title:Nieuws||”]Bekijk alle nieuwsberichten[/vc_button][/vc_column][/vc_row]

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…