Tweede fiscale ‘corona-bazooka’ in de maak

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading text_size=”h3″]Tweede fiscale ‘corona-bazooka’ in de maak[/vc_custom_heading][vc_column_text]De eerste corona-bazooka beoogde de liquiditeitsproblemen van bedrijven te waarborgen. Daarom werd voorzien in uitstel van betaling van kredieten, alsook het makkelijker verkrijgen van een overbruggingskrediet. De insteek was duidelijk: bedrijven die gezond waren voor de crisis gezond houden.

Aangezien nu ook de solvabiliteit van de bedrijven onder druk komt te staan ziet de regering zich genoodzaakt om een nieuw pakket maatregelen te voorzien. De krijtlijnen van deze tweede bazooka werden intussen uiteengezet door het kernkabinet. De insteek blijft dezelfde, daarom werd de oplossing gevonden in twee fiscale maatregelen.

De eerste maatregelen omvatten een ‘carry back’-principe: in de personen- en vennootschapsbelasting zullen zelfstandigen en bedrijven de mogelijkheid hebben om de verliezen van 2020 af te trekken van de winst van 2019. Op die manier kunnen de voorafbetalingen teruggevraagd worden en verminderd de aanslag voor het inkomstenjaar 2019 allicht aanzienlijk.

Daar komt nog een wederopbouwreserve bij die kan worden aangelegd om de verliezen van 2020 te neutraliseren. De wederopbouwreserve kan worden aangelegd gedurende de komende drie jaren zodat het geld dat noodzakelijk is om het eigen vermogen terug op peil te brengen kan worden afgetrokken van de winsten van de komende jaren. Dit heeft ook tot gevolg dat gedurende die drie jaren er minder belastingen zullen verschuldigd zijn.

Uiteraard zullen deze maatregelen aan voorwaarden onderworpen zijn. Zo zullen alleen bedrijven die hun personeelsbestand in stand houden in aanmerking komen, waarbij wordt aangenomen dat dit het geval is zo de loonmassa van 2020 minstens 85 % van deze van 2019 bedraagt. De bedrijven zullen geen dividend mogen uitkeren of een kapitaalvermindering doorvoeren, geen eigen aandelen mogen inkopen en tot slot geen transacties naar belastingparadijzen mogen doen.

De maatregelen dienen nog geformaliseerd te worden, en dienen het wetgevend proces nog te ondergaan. Wanneer de maatregelen van kracht zullen zijn is dus op dit ogenblik niet duidelijk.

Mon3aan volgt dit in ieder geval op en bekijkt samen met de klanten of hiervan gebruik kan gemaakt worden.
[/vc_column_text][vc_button button_color=”accent” border_width=”0″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mon3aan.be%2Fnieuws%2F|title:Nieuws||”]Bekijk alle nieuwsberichten[/vc_button][/vc_column][/vc_row]

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…