Gezien de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven worden de steunmaatregelen door de overheden op regelmatige basis bijgewerkt. Hieronder volgt een overzicht van de laatste wijzigingen die van groot belang (kunnen) zijn voor jouw onderneming.
Tijdelijke werkloosheid
Een meer dan welkome wijziging situeert zich op het vlak van de tijdelijke werkloosheid. Tijdens deze crisis geldt een vereenvoudigde procedure.
Alle tijdelijke werkloosheid die het gevolg is van het coronavirus zal als tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht worden erkend. Deze maatregel geldt vanaf 13 maart 2020 t.e.m. 5 april 2020, en is eventueel verlengbaar tot 30 juni 2020.
De werkgever dient geen mededelingen meer te doen aan de RVA en de aanvraag te motiveren. Het volstaat nu enkel het coronavirus op te geven als reden. De werkgever dient in de elektronische aangifte de tijdelijke werkloosheid aan te geven als overmacht.
In de praktijk volstaat het om ten aanzien van uw sociaal secretariaat de loonberekening correct in te vullen en de tijdelijke werkloosheid aan te geven als werkloosheid door overmacht wegens het coronavirus. De toepasselijke codes verschillen per sociaal secretariaat. Overleg dus met uw sociaal secretariaat indien zij zelf nog geen communicatie hebben uitgestuurd hierover.
Uw sociaal secretariaat vervult dan vervolgens de correcte formaliteiten t.a.v. de RVA.
Verder moeten er door de werkgever geen controlekaarten C3.2A worden afgeleverd.
De werknemers dienen enkel een vereenvoudigd formulier te gebruiken voor de uitkering te bekomen. De toelaatbaarheidsvoorwaarden worden net nagegaan en de werknemer wordt automatisch toegelaten tot de werkloosheidsuitkeringen.
Betaling van verschillende belastingen
Bovenop de normale betaaltermijn zal er een extra termijn van twee maanden worden toegekend, zonder enige nalatigheidsintresten voor de betaling van:
- vennootschapsbelasting,
- personenbelasting,
- belasting van niet-inwoners,
- rechtspersonenbelasting.
Deze steunmaatregel geldt voor de aanslagen gevestigd vanaf 12 maart 2020.Deze maatregel wordt verder aangevuld met de reeds gekende maatregelen: afbetalingsplan, vrijstelling van intresten en/of kwijtschelding van boetes.
Voor de aanslagen gevestigd voor 12 maart 2020 gelden de eerder aangekondigde steunmaatregelen (afbetalingsplan, vrijstelling van intresten en/of kwijtschelding van boetes) nog steeds.
Betaling van de BTW en bedrijfsvoorheffing
Voor beide geldt er een automatisch uitstel van twee maanden, zonder intresten of boetes. De overige steunmaatregelen (afbetalingsplan, vrijstelling van intresten en/of kwijtschelding van boetes) blijven van toepassing.
De betaalkalender ziet er dan uit als volgt:
- BTW
- Maandaangifte:
- Februari 2020 wordt uitgesteld naar 20 mei 2020
- Maart 2020 wordt uitgesteld naar 20 juni 2020
- Kwartaalaangifte:
- Eerste kwartaal wordt uitgesteld naar 20 juni 2020
- Maandaangifte:
- Bedrijfsvoorheffing
- Maandaangifte:
- Februari 2020 wordt uitgesteld naar 13 mei 2020
- Maart 2020 wordt uitgesteld naar 15 juni 2020
- Kwartaalaangifte:
- Eerste kwartaal wordt uitgesteld naar 15 juni 2020
- Maandaangifte:
Kredieten voor ondernemingen
De federale overheid heeft samen met de Nationale Bank nieuwe steunmaatregelen uitgevaardigd voor particulieren en bedrijven.
Bedrijven zouden omwille van het coronavirus in financiële moeilijkheden kunnen terechtkomen. Om dit op te vangen werden twee belangrijke maatregelen in het leven geroepen: zes maanden uitstel van betaling aan de banken én de mogelijkheid om een overbruggingskrediet te bekomen gedurende twaalf maanden.
Het uitstel van betaling kan worden aangevraagd door niet-financiële bedrijven, KMO’s en zelfstandigen voor zover zij op 1 februari 2020 geen betalingsachterstand hadden, of op 29 februari 2020 een betalingsachterstand van minder dan 30 dagen hadden.
Ook voor het aangaan van nieuwe overbruggingskredieten gelden dezelfde voorwaarden:
- niet-financiële bedrijven, KMO’s en zelfstandigen;
- geen betalingsachterstand op 1 februari 2020;
- betalingsachterstand van minder dan 30 dagen op 29 februari 2020.
Dit geldt voor nieuwe kredieten die tussen nu en 30 september 2020 worden verstrekt met een maximale looptijd van twaalf maanden.
De regering stelt 50 miljard ter beschikking als garantie voor deze nieuwe overbruggingskredieten.
Neem contact op met uw bankier om na te gaan wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.