Een managementvennootschap, iets voor jou?

Het gebruik van een managementvennootschap wordt steeds populairder onder bedienden en kaderleden als een strategie om hun inkomsten gunstiger te belasten. Vooral voor hogere inkomens biedt dit aanzienlijke voordelen.

Waarom zou je voor een managementvennootschap kiezen?

De stijging in populariteit is te verklaren door twee belangrijke ontwikkelingen. Ten eerste ben je sinds de herziening van de vennootschapswetgeving niet meer verplicht om een minimumkapitaal te hebben voor de oprichting van een BV. Daarnaast is een managementvennootschap fiscaal voordeliger, waarbij je slechts 20 procent vennootschapsbelasting betaalt op de eerste schijf van 100.000 euro winst. Bovendien kun je een dividend uitkeren tegen een verlaagd tarief van 15 procent.

Hoe zet je een managementvennootschap op?

Het proces omvat het openen van een zakelijke rekening zonder de noodzaak van een minimumkapitaal. Met het verkregen bankattest en een opgesteld financieel plan ga je naar de notaris voor het opstellen van de oprichtingsakte, die vervolgens wordt neergelegd en geregistreerd. Hiermee verkrijg je een ondernemingsnummer.

Wat zijn de extra voordelen van een managementvennootschap?

Naast het gunstige belastingtarief van 20 procent op de eerste 100.000 euro winst, en een beperkte belasting van 25 procent daarboven, zijn er nog andere voordelen. Je kunt je vennootschap gebruiken als een soort spaarboek, waarbij je reserves op een voordelige manier kunt uitkeren via VVPR bis-dividend of liquidatiereserves.

 

Daarnaast kun je voordelig sparen voor je pensioen en via de tweede pijler pensioenopbouw realiseren met een IPT (individuele pensioentoezegging). Het is ook mogelijk om een deel van de kosten van je woning in te brengen in de vennootschap en een auto op de zaak te kopen. De meeste kosten die je maakt voor je beroep, zoals verzekeringen, sociale bijdragen en zelfs een deel van je autokosten, zijn volledig aftrekbaar van de winst.

 

Ten slotte, in het geval van faillissement, is je privévermogen beschermd tegen schuldeisers. Dit maakt een managementvennootschap een interessante keuze voor ondernemers die op zoek zijn naar financiële flexibiliteit en bescherming.

 

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…