Het nieuwe buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht: wat betekent dit voor jouw onderneming?

Op 1 januari 2025 treedt er een nieuwe wetgeving in werking die een directe en significante impact zal hebben op jouw zakenrelaties. Deze wetgeving verhoogt de aansprakelijkheid voor bestuurders, dienstverleners, onderaannemers en werknemers. Het is belangrijk om te weten dat deze verhoogde aansprakelijkheid ook van toepassing zal zijn op contracten die vóór 1 januari 2025 zijn afgesloten.

Verhoogde aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste veranderingen is de verhoogde aansprakelijkheid voor uitvoeringsagenten, zoals onderaannemers in de bouwsector. Onder de huidige wetgeving hebben deze onderaannemers quasi-immuniteit en kunnen ze niet rechtstreeks door de hoofdopdrachtgever worden aangesproken. Dit zal veranderen met de nieuwe wet. Vanaf 2025 kan de opdrachtgever de onderaannemer rechtstreeks buitencontractueel aansprakelijk stellen. Deze wijziging geldt ook voor CEO’s, managers, freelancers en werknemers.

Directe gevolgen

Dit betekent dat deze personen sneller door derden aansprakelijk gesteld kunnen worden voor hun persoonlijke fouten. Voor ondernemingen is het daarom essentieel om:

  1. Te controleren of hun medecontractant hen als uitvoeringsagent betrekt bij de uitvoering van verplichtingen voor een andere opdrachtgever. Het is cruciaal om een volledig overzicht te hebben van de contractuele keten.
  2. Beschermingsmechanismen op te nemen in hun contracten en algemene voorwaarden.

Beschermingsmaatregelen

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om jouw onderneming te beschermen tegen deze verhoogde aansprakelijkheid. Dit kan door huidige en toekomstige contracten grondig te analyseren en te onderhandelen, en door jouw algemene voorwaarden aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Mocht jouw onderneming begeleiding of hulp nodig hebben bij het herzien en/of integreren van wijzigingen in jouw huidige algemene voorwaarden of andere contractuele documenten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij deze overgang en om ervoor te zorgen dat jouw onderneming compliant is met de nieuwe wetgeving.

Verzekeringen

Het is ook te verwachten dat verzekeringsmaatschappijen rekening zullen houden met deze evolutie. Mogelijk zullen premies stijgen en dekkingen worden uitgebreid. Dit is iets om in gedachten te houden bij het beoordelen van jouw verzekeringsbehoeften.

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…