Ondernemingen betalen extra belasting op bedrijfswagen mét tankkaart

Ondernemingen die een bedrijfswagen ter beschikking stellen met tankkaart aan hun werknemers of bedrijfsleiders voor privégebruik, zullen vanaf 2017 een extra belasting moeten betalen.

De tankkaart moet in ruime zin geïnterpreteerd worden, ook de terugbetaling van private tankbonnetjes vallen hieronder.

Wijziging berekeningsbasis

Tot eind 2016 mochten de persoonlijke bijdrage in mindering gebracht worden van de berekeningsbasis voor de verworpen uitgave: (VAA – Persoonlijke bijdrage) x 17%.

Vanaf 2017 zal de basisgrondslag bestaan uit het volledige bedrag van het voordeel alle aard, ongeacht de persoonlijke bijdrage van de genieter.

Impact voor de onderneming?

Wanneer uw werknemer of bedrijfsleider een bedrijfswagen zonder tankkaart ter beschikking krijgt, en deze ook privé mag gebruiken, zal de vennootschap 17% van het voordeel van alle aard toevoegen aan haar verworpen uitgaven (art. 198, § 1, 9° WIB 92).

=> Wordt er ook een tankkaart ter beschikking gesteld zal het percentage stijgen van 17% naar 40%.
Door deze stijging zal ook de minimumbelasting voor vennootschapen 40% bedragen van het voordeel alle aard. De wijziging leidt dus naar een hoger minimaal belastbaar resultaat voor de onderneming.

Impact voor de genieter?

Voor de genieter zal er niets wijzigen.
De persoonlijke bijdrage mag nog steeds in mindering gebracht worden van het te belasten voordeel alle aard (art. 36, § 2, lid 10 WIB 92).

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…