Relance overuren

Vrijwillig betaalde overuren:

Het sociaal akkoord 2021 voorziet dat er maximum 220 vrijwillige overuren mogelijk zullen zijn per kalenderjaar per werknemer, en dit sinds 1/7/2021 voor alle sectoren. Concreet zijn dat maximum 100 uren van het basiscontingent “gewone” vrijwillige overuren (dus 20 uur minder dan voor de Corona omstandigheden). Daarbovenop komen 120 extra vrijwillige overuren, die men de ‘relance-overuren’ noemt. De mogelijkheid tot presteren van 220 extra vrijwillige overuren is momenteel voorzien tot en met 31/12/2022.

Vrijwillige relance overuren bruto – netto:

De relance-overuren zijn vrij van de 50% overloon toeslag, RSZ-bijdragen werkgever en werknemer en bedrijfsvoorheffing werknemer (personenbelasting). Deze ‘relance-overuren’ zijn geïnspireerd op een uitgebreidere toepassing van de corona-vrijwillige overuren.

Wat zijn fiscaal voordelige overuren?

Dit geldt voor de klassieke, (nu maximum) 100 “gewone” vrijwillige overuren en/of “onvrijwillige” overuren (bv. noodgevallen, dringende werkzaamheden of opgelegd door bijzondere omstandigheden), samen maximum 130 fiscaalvriendelijke overuren (tenzij sectoraal anders bepaald).

Hier kunnen zowel de werknemer als de werkgever genieten van een fiscaal voordeel. Deze worden in rekening gebracht bij de berekening van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing doorheen het jaar. Enkel de overuren met een overloon toeslag komen hiervoor in aanmerking. De relance-overuren dus niet, aangezien er hier geen overloon toeslag verschuldigd is en deze uren al “bruto-netto” zijn.

Overuren in 2021 en 2022

Momenteel worden in bedrijven desgevallend best eerst de “goedkope relance overuren” gebruikt (kost=bruto=netto), wegens meer netto voor veel minder kosten. De ‘gewone’ vrijwillige overuren hoeven niet opgebruikt te zijn voor men ‘relance’ overuren mag gebruiken. Dit stimuleert ook werknemers om minder te recupereren en bijvoorbeeld ook om eindejaar geen inhaalrust te laten overdragen.

Recuperatie extra glijdende of variabele uren

Tenslotte kunnen per maand of per kwartaal de tellers nog te recupereren uren in een glijdend of variabel systeem telkens op deze wijze op nul worden gebracht: zo komt voor HR alles vlotter rond (op nul) einde elk jaar, aan de laagste kost, hoogste netto en flexibiliteit

Wil je graag meer weten over relance overuren? Neem dan contact op met ons en vraag het aan onze financiële experten.

Deel dit bericht

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…