We rusten pas in 2025. Waarom nu wel overuren kloppen?

Tijdens deze mooie zomermaanden spreken over overuren? Ja hoor, Mondriaan durft en trekt ook dat register eens open. De sociale partners hebben immers voorzien om het fiscaal voordeel van het systeem van overuren tot 2025 te verlengen. Hoort u het donderen in Keulen? Geen probleem, we leggen het systeem hier nog even uit.

Relance-overuren – van waar komt dit beestje?

Het systeem van de relance-overuren werd door de overheid gecreëerd tijdens de coronapandemie, waarbij in enkele essentiële sectoren bijkomende overuren per jaar op een fiscaal gunstige wijze konden gepresteerd worden. Er volgde een uitbraak… en zo ook een uitbreiding naar alle sectoren. Het systeem werd ingevoerd om na de coronapandemie de economie een nieuwe relance te geven.

Op relance-overuren is geen overloon of inhaalrust verschuldigd. Geen toeslag, een vrijstelling van sociale bijdragen, van bedrijfsvoorheffing als van personenbelasting is van toepassing.

U begrijpt het goed: bruto = netto.

De ‘nieuwe’ vondeling van de sociale partners – relance overuren (120 uur)

Een recent wetsontwerp zorgt voor de uitvoering van een aantal van de afgesproken maatregelen tussen de sociale partners. Het wetsontwerp voorziet in een herinvoering van de maatregel inzake overuren voor de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025.

Concreet gaat het over 120 uren die worden toegevoegd aan de 100 “klassieke” vrijwillige overuren en waarvoor een gunstige sociale en fiscale behandeling geldt zoals hierboven omschreven.

Vergeet evenwel niet dat de werknemer schriftelijk zijn akkoord geeft met deze specifieke regeling.

Vrijwillige overuren (180 uur) met overloon

Verder zou het aantal fiscaal voordelige overuren met een overwerktoeslag tot en met 31 december 2025 behouden blijven op 180 overuren per jaar en per werknemer

De overuren met overwerktoeslag geeft op een fiscaal voordeel voor zowel de werkgever als de werknemers:

  • Voor de werkgever: gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing
  • Voor de werknemer: vermindering van bedrijfsvoorheffing.

Deze voordelen zijn in principe beperkt tot maximaal 180 overuren per jaar en per werknemer (met uitzondering van de horeca- en bouwsector waar al sinds 2014 een hogere limiet van toepassing is) voor de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2025.

Besluit

Mondriaan blijft fiscaal voordelig knallen met meer fiscaal voordelige overuren én relance-uren tot 2025 om u met raad en daad bij te staan! Contacteer ons vrijblijvend bij vragen.

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…