Fiscaal optimaliseren met tax shelter

[vc_row row_height_percent=”20″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_percent=”100″ position_vertical=”middle” align_horizontal=”align_center” overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ width=”1/1″][vc_custom_heading]

Fiscaal optimaliseren met tax shelter

[/vc_custom_heading][vc_column_text]

Concreet wat is een tax shelter?
U heeft geen flauw benul?
Laat u dan verrassen tijdens onze opleiding in oktober.
Tax shelter is meer dan een fiscale en financiële optimalisatie voor vennootschappen. U ondersteunt ook de culturele sector, meer bepaald de audiovisuele sector en de sector van podiumkunsten.
U zal hiervoor nog een uitnodiging ontvangen met meer praktische informatie hoe u zich kan inschrijven.
U kan niet wachten en bent nu reeds nieuwsgierig?
Reden genoeg om deze blog even door te nemen, waarin we al kort uit elkaar zetten wat verstaan moet worden onder tax shelter.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row unlock_row=”” row_height_percent=”0″ overlay_color=”accent” overlay_alpha=”10″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″ el_class=”Newsbox”][vc_column width=”1/1″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_custom_heading]

Tax shelter in het kort

[/vc_custom_heading][vc_column_text]Het is geen nieuws dat de cultuursector het hard te verduren heeft gehad ten gevolge van de Corona-crisis. Een manier om de sector te ondersteunen is door te investeren in “Tax Shelter voor audiovisuele werken en podiumkunsten”.

De fiscale gunstregeling bestaat al enige tijd, maar mag wel eens in the spotlight geplaatst worden mede door de pandemie.

Met de Tax shelter kan een vennootschap die in de productie van audiovisuele werken wenst te investeren, een vrijstelling krijgen van 421% van zijn investering, wat een effectief belastingvoordeel oplevert van 421 x 25% = 105,25 en dus een rendement van 5,25% (belastingvoordeel 105,25 min investering van 100). Er bestaan nog andere tax shelter-regelingen (de tax shelter voor startende ondernemingen en groeibedrijven), maar dit zou ons te ver leiden.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_custom_heading]

De praktijk: een raamovereenkomst en een attest

[/vc_custom_heading][vc_column_text]Een investeerder ( = alle Belgische vennootschappen of vaste inrichtingen in aanmerking, behalve productievennootschappen of televisieomroepen) kan een bepaalde productie ( = Belgische vennootschappen of vaste inrichtingen met als voornaamste doel de productie van audiovisuele werken) steunen door een (voorlopig) “tax shelter-attest” te kopen van een producent.

Partijen sluiten hiervoor een passende raamovereenkomst af.

De investeerder krijgt een voorlopige belastingvrijstelling van het geïnvesteerde bedrag in ruil. Vervolgens gebruikt de producent het investeringsbedrag voor zijn productie en dit binnen de wettelijk vastgelegde termijnen.

De fiscale cel Tax Shelter gaat na of alle voorwaarden zijn nageleefd. Uiterlijk op 31 december van het 4de jaar volgend op het jaar van de ondertekening van de raamovereenkomst, levert zij het definitieve tax shelter-attest af.

Bij ontvangst van het definitief tax shelter attest, kan u genieten van een definitieve belastingvrijstelling en een rendement op uw investering.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_custom_heading]

Investering in?

[/vc_custom_heading][vc_column_text]De investering heeft betrekking op audiovisuele werken;

  • een fictiefilm (lange, gemiddelde en korte duurtijd),
  • een documentaire,
  • een animatiefilm,
  • een kortfilm voor bioscopen,
  • een lange fictiefilm voor televisie (mogelijk opgedeeld in afleveringen),
  • een fictieserie,
  • een animatieserie,
  • een kinderreeks,
  • een documentaire bedoeld voor televisie,
  • een kinder- of jeugdreeks;
  • podiumkunsten,
  • theater,
  • circus,
  • straattheater,
  • opera,
  • klassieke muziek,
  • dans,
  • muziektheater, met inbegrip van musical en ballet, evenals de productie van een totaalspektakel.

 [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_custom_heading]

Conclusie

[/vc_custom_heading][vc_column_text]Wil u nog meer weten? Contacteer uw Mon3aan adviseur![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_custom_heading]

Zin om bij Mon3aan te werken?

[/vc_custom_heading][vc_column_text]Bij Mon3aan zijn we altijd op zoek naar accountants om ons team aan te vullen. Wij blijven groeien en zoeken naar collega’s die samen met ons willen meegroeien. Bij ons is accountancy geen saaie job met ‘routinematige’ taken, maar juist een uitdagende job waarbij we zoveel mogelijk automatiseren, zodat jij je meer kan concentreren op de inhoudelijke vraagstukken.

Interesse? Ontdek snel al onze vacatures![/vc_column_text][vc_button button_color=”color-green” radius=”btn-circle” outline=”yes” border_width=”0″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mon3aan.be%2Fvacatures|title:Vacatures|target:%20_blank|”]Solliciteer nu[/vc_button][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Twijfels of vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_button button_color=”accent” radius=”btn-circle” outline=”yes” border_width=”0″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mon3aan.be%2Fcontact-algemeen%2F|||”]Contacteer ons[/vc_button][vc_button button_color=”accent” radius=”btn-circle” outline=”yes” border_width=”0″]Schrijf je in op onze nieuwsbrief[/vc_button][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][uncode_author_profile avatar=”custom” custom_avatar=”81639″ author_name_linked=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][uncode_share layout=”multiple” title=”Deel dit artikel met vrienden!”][/vc_column][/vc_row]

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…