Onderneming vergroenen door laadpalen

De fiscus helpt u alvast om volmondig JA te zeggen.

In de personen- en vennootschapsbelasting werkte de wetgever fiscale incentives uit voor investeringen in laadstations. Zo is er zowel een belastingvermindering voor particulieren als een verhoogde kostenaftrek voor ondernemingen.

In deze blog leggen we de focus op de kostenaftrek voor ondernemingen.

Belastingvermindering

Zowel particulieren als zelfstandigen kunnen gebruik maken van een belastingvermindering ten belope van 45 % – 15 %, afhankelijk van het tijdstip waarop de investering werd gedaan.

De belastingvermindering bedraagt:

Periode van betaling van de uitgaven Percentage van de belastingvermindering
Vanaf 01.09.2021 tot en met 31.12.2021 45 %
Vanaf 01.01.2022 tot en met 31.12.2022 45 %
Vanaf 01.01.2023 tot en met 31.12.2023 30 %
Vanaf 01.01.2024 tot en met 31.08.2024 15 %

 

Wens je gebruik te maken van deze belastingvermindering? Dan moet je zeker volgende documenten goed bijhouden:

 1. De facturen met correcte vermelding van het adres waar de installatie is gebeurd.
 2. Het bewijs van betaling van de factuur.
 3. De bewijsstukken die toelaten vast te stellen dat het laadstation enkel groene stroom gebruikt en een intelligent laadstation is.
 4. Het attest van een erkend keuringsorganisme.

Deze belastingvermindering is niet van toepassing op de uitgaven voor de plaatsing van een laadstation die recht geven op de investeringsaftrek.

Als de uitgaven voor de plaatsing van een laadstation als werkelijke beroepskosten in aanmerking zijn genomen dan kan hiervoor geen belastingvermindering meer worden voor aangevraagd. Het is wel mogelijk dat de uitgaven voor een deel in aanmerking zijn genomen als werkelijke beroepskost en voor een ander deel voor de belastingvermindering voor een thuislaadstation.

Verhoogde kostenaftrek

Ondernemingen (zowel eenmanszaken als vennootschappen) die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk en intelligent laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek.

Wat zijn nu de voorwaarden?

 • Het moet gaan om een laadstation dat in nieuwe staat werd verkregen of tot stand gebracht.
 • Het moet wel gaan om laadinfrastructuur die lineair over minstens vijf belastbare tijdperken wordt afgeschreven.
 • Bovendien moet het laadstation publiek toegankelijk zijn.
 • Het moet gaan om vaste laadstations (geen laadkabels).
 • Het moet gaan om een intelligent laadstation.

Het voordeel wordt verleend onder de vorm van een verhoogde aftrek voor de afschrijvingen van nieuwe publiek toegankelijke laadstations. De afschrijvingen worden verhoogd tot:

 • 200% voor wie investeert van 1 september 2021 tot en met 31 maart 2023;
 • 150% voor wie investeert van 1 april 2023 tot en met 31 augustus 2024.

De verhoogde afschrijvingen worden verleend vanaf het aanslagjaar verbonden met het belastbaar tijdperk in de loop waarvan het laadstation operationeel en effectief publiek toegankelijk is. De belastingplichtige heeft de mogelijkheid om pas met het afschrijven van zijn investering te beginnen op het moment dat deze verworven of tot stand gebracht is, dus op het moment dat de investering volledig werd uitgevoerd. Het verhoogde tarief kan worden toegepast vanaf het moment dat het laadstation aan alle voorwaarden voldoet.

Wat de daaropvolgende aanslagjaren betreft, wordt de verhoogde aftrek slechts toegekend voor de aanslagjaren verbonden met een belastbaar tijdperk waarvoor gedurende het hele tijdperk aan de voorwaarde van ‘publiek toegankelijk’ wordt voldaan. Van zodra de onderneming ervoor kiest het laadstation niet meer open te stellen voor het publiek, kan zij geen aanspraak meer maken op de verhoogde aftrek voor dat belastbaar tijdperk.

Deze verhoogde aftrek kan niet worden gecumuleerd met de investeringsaftrek.

Conclusie

Interessant denkt u? Mon3aan denkt alvast van wel!

Twijfelt u nog en wil u meer informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Zin om bij Mon3aan te werken?

Bij Mon3aan zijn we altijd op zoek naar accountants om ons team aan te vullen. Wij blijven groeien en zoeken naar collega’s die samen met ons willen meegroeien. Bij ons is accountancy geen saaie job met ‘routinematige’ taken, maar juist een uitdagende job waarbij we zoveel mogelijk automatiseren, zodat jij je meer kan concentreren op de inhoudelijke vraagstukken.

Interesse? Ontdek snel al onze vacatures! Twijfels of vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…