VIES: jouw handige tool bij het internationaal zakendoen

Ben jij bekend met VIES? VIES, kort voor VAT Information Exchange System, is een soort zoekmachine van de Europese Commissie. Met deze tool kun je controleren of een onderneming officieel geregistreerd staat voor handelsactiviteiten met andere bedrijven binnen de EU. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over VIES en waarom het belangrijk kan zijn voor jouw bedrijf.

Het VAT Information Exchange System (VIES): Wat is het?

Het VAT Information Exchange System, kortweg VIES, is een waardevol hulpmiddel voor ondernemers die internationaal zakendoen binnen de Europese Unie. Deze elektronische dienst, beheerd door de Europese Commissie, fungeert als een zoekmachine die je in staat stelt om de geldigheid van btw-nummers van bedrijven te verifiëren.

Waarom VIES gebruiken?

Wanneer je zaken doet met andere bedrijven binnen de EU, is het essentieel om te controleren of hun btw-nummers geldig zijn en correct geregistreerd zijn voor internationale handel. Een ongeldig btw-nummer kan leiden tot allerlei problemen, waaronder boetes en juridische complicaties. Met VIES kun je snel en eenvoudig controleren of een btw-nummer geldig is.

Het is belangrijk op te merken dat een ongeldige reactie van VIES niet noodzakelijkerwijs betekent dat het bedrijf onbetrouwbaar is. Het kan simpelweg betekenen dat de database geen informatie heeft kunnen vinden over het opgegeven btw-nummer, om verschillende redenen, zoals:

  • Het nummer bestaat niet.
  • Het nummer is niet geldig voor internationale transacties binnen de EU.
  • De registratie van het nummer is nog niet volledig afgerond.

Het is dus zeker aan te raden om deze degelijke controle uit te voeren om mogelijke boetes te vermijden en om met vertrouwen zaken te doen binnen de EU. Het VAT Information Exchange System is dus een waardevolle tool voor ondernemers die internationaal zakendoen binnen de EU. Het stelt je in staat om snel en eenvoudig de geldigheid van btw-nummers te controleren, wat essentieel is om boetes en juridische problemen te vermijden.

Heb je nog vragen over het gebruik van VIES of heb je hulp nodig bij het controleren van btw-nummers? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…