Alles wat je moet weten over de registratieplicht in de bouw- en schoonmaaksector

Vanaf 1 juli 2024 treedt een belangrijke nieuwe verplichting in werking voor bedrijven in de bouw- en schoonmaaksector. Als jouw bedrijf onder de Belgische vennootschapsbelasting of de belasting der niet-inwoners valt, moet je nu werkende vennoten en zelfstandige helpers inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

Wie moet zich registreren?

De registratieplicht geldt voor elke vennoot die een reële activiteit op zelfstandige basis uitvoert en minstens één aandeel in de vennootschap bezit. Ook zelfstandige eenmanszaken die helpers inschakelen, vallen onder deze verplichting. 

Uitzonderingen op de registratieplicht

Niet iedereen binnen jouw bedrijf hoeft geregistreerd te worden. De registratieplicht geldt niet voor meewerkende echtgenoten, toevallige helpers die op onregelmatige basis en minder dan 90 dagen per jaar helpen, en studentenhelpers die nog geen 20 jaar oud zijn. Het is belangrijk om te weten wie er precies geregistreerd moet worden om boetes te voorkomen​.

Sancties bij niet-naleving

Het niet naleven van de registratieplicht kan leiden tot aanzienlijke boetes, van €500 tot wel €2.000 per inbreuk. Bovendien kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het niet naleven van deze verplichting. Zorg er dus voor dat je de registratie op tijd en correct uitvoert​.

Hulp nodig? Mon3aan staat voor je klaar!

Het implementeren van deze nieuwe registratieplicht kan een uitdaging zijn. Mon3aan staat klaar om je te helpen bij elke stap van dit proces, van het verzamelen van de benodigde gegevens tot het daadwerkelijk registreren in de KBO. Neem contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning.

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag!

Wil je graag meer blogs lezen en bijleren over alles wat wij doen?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Contacteer ons

Snel naar…